Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще е домакин днес на срещата с премиерите на германските провинции, които произвеждат въглища, предаде ДПА и БТА

Това се случва на фона на разгорещените преговори за компенсациите, които трябва да бъдат изплатени при изпълнение на предложението на федералното правителство за постепенното спиране на производството на въглища до 2038 година.

Меркел ще се срещне с премиерите на Северен Рейн-Вестфалия в Западна Германия, Саксония-Анхалт и Бранденбург в източната част на страната. Те се надяват да уточнят подробностите как да се преструктурира енергийният пейзаж в страната при прехода му към по- зелена енергия, като в същото време се подкрепят регионите, които разчитат на въглищата за работните места.

Правителството е поставено под огромен натиск от провинциите в бивша Източна Германия, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението от години се задържа на равнище около 70 процента от БВП в Западна Германия. Това се случва на фона на опасенията, че промяната на политиката може да изостри икономическото неравенство в разделената в миналото страна.

На днешните преговори могат да бъдат взети решения за пакет от мерки, които се очаква да са на стойност милиарди долари.

Целта за постепенно спиране на производството на въглища беше заложена в окончателния доклад на правителствената комисия миналата година и новата коалиция на Меркел прие оттогава да приложи препоръките от доклада.

Комисията оповести, че трябва да бъдат заделени над 40 милиарда евро за преструктуриране на енергийната промишленост, главно за засегнатите провинции, отбелязва ДПА.