Лидерът заяви, че погребението на генерал Касем Сулеймани, на което присъстваха хиляди хора, показва, че иранският народ подкрепя управлението на страната въпреки последните изпитания

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече президента на САЩ Доналд Тръмп „клоун“ по време на първата си петъчна проповед от осем години, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Той заяви, че президентът само се преструва, че подкрепя иранския народ, но ще им нанесе удар в гърба. 

Лидерът заяви, че погребението на генерал Касем Сулеймани, на което присъстваха хиляди хора, показва, че иранският народ подкрепя управлението на страната въпреки последните изпитания. 

В отговор на убийството, Иран изстреля ракети срещу американски войници в Ирак, но без да причинява сериозни щети. Хаменей заяви, че ударите са нанесли удар върху имиджа на САЩ като суперсила. В част от проповедта, изнесена на арабски, той казва, че истинското наказание ще бъде принуждаването на САЩ да се изтеглят от Близкия изток. 

Докато Иранската революционна гвардия чакаше американската контраатака, която така и не се случи, тя погрешно свали украински самолет малко след излитането му от международното летище в Техеран, убивайки всички 176 пътници на борда, предимно иранци. 

Властите скриха ролята си в трагичния инцидент, като първоначално заявиха, че катастрофата е резултат от технически проблем. Признаването на вината предизвика дни на улични протести, които силите за сигурност разпръснаха с боеприпаси и сълзотворен газ. 

Хаменей нарече свалянето на самолета „ужасна катастрофа“, която огорчи Иран толкова, колкото и нейните врагове. Той заяви, че враговете на Иран се възползват от катастрофата, за да разпитат служители на страната, Революционната гвардия и въоръжените сили. 

Той също така заяви, че западните страни са прекалено слаби, за да поставят иранците на колене. Лидерът каза, че Великобритания, Франция и Германия, които миналата седмица задействаха механизма за спорове, за да се опитат да върнат Иран към ангажиментите на ядреното споразумение от 2015 г., са достойни за презрение и слуги на САЩ. 

Хаменей заяви, че Иран е готов да преговаря, но не и със САЩ. 

Върховният духовен лидер заема висшата длъжност от 1989 г. и има решаващо значение по всички важни решения. 80-годишният лидер заяви, че ще отмъсти жестоко на САЩ за убийството на Касем Сулеймани.