Канелата и медът са сред най-силните и универсални чудотворни храни, а комбинацията им е превъзходно средство за лечение на различни здравословни проблеми. Ето някои от ползите за здравето:

При чести настинки

Канелата и медът имат силни антиоксидантни, антимикробни и антибактериални свойства, които помагат при лечението на настинки и грип. Медът потиска кашлицата, лекува грипа и укрепва имунната система. За да успокоите симптомите на настинката си, пригответе чай с мед и канела и го пийте през целия ден.

При запушени артерии

Списанието Diabetes Technology Society публикува проучване от 2010 година, което показва, че канеленото масло понижава вредните триглицериди в кръвта с 30%, а LDL или лошият холестерол с 27%, които се считат за основните причини за сърдечно-съдови заболявания.

При артрит

Консумацията на една чаша гореща вода с две супени лъжици мед и една малка чаена лъжичка канела на прах лекува симптомите на артрит и ако се приема ежедневно, лекува хроничен артрит. Изследователи от Копенхагенския университет откриха, че когато лекарите са лекували пациентите си със смес от една супена лъжица мед и половин чаена лъжичка канела на прах преди закуска, от 200 души 73 пациенти са били напълно освободени от болка и в рамките на месец, най-вече всички пациенти, които не са можели да ходят или се движат, започнали да ходят без болка.

При инфекции на пикочните пътища

Изследване, публикувано в Иранското списание за медицински науки, показа, че канелата е четвъртото най-мощно растение срещу инфекции на пикочните пътища, сред 28 тествани растителни екстракти.

При лечение на акне

Канелата и медът се използват за лечение на акне и кожни състояния в продължение на векове, тъй като предлагат силни антибактериални и антимикробни свойства. Установено е, че канелата унищожава Стафилококовия епидермидис, видовете бактерии, често отговорни за акнето, а медът се използва като козметичен продукт от древни времена. Освен това облекчава изгаряния и рани, пърхот и псориазис, предотвратява появата на бръчки и подобрява здравето на кожата.

За борба с акнето смесете 1 супена лъжица суров органичен мед с чаена лъжичка канела и нанесете пастата върху засегнатата област. Оставете за 20 минути, след което изплакнете.

При храносмилателни проблеми

Медът и канелата лекуват храносмилателни проблеми като язви, запек и гадене и се борят с инфекции като Ешерихия коли и други.

Облекчава алергии

Суровият мед укрепва имунната система и успокоява симптомите на алергии. Също така, основните причини за алергии в дома са прахови акари, но продуктите, използвани за тяхното възпиране, често са с високо съдържание на опасни химикали. Праховите акари причиняват астма, дерматит, ринит и други проблеми, но канелата е мощно оръжие срещу тях! Установено е, че маслото от кори от канела и масло от листа от канела е два и половина пъти по-ефективно при унищожаване на прахови акари от бензил бензоат.

Регулира кръвната захар

Канелата има качеството бързо да повиши нивото на инсулин, което осигурява енергията на тялото, докато регулира кръвната захар. Освен това, медът е богат източник на естествени захари и следи от антиоксиданти, ензими, минерали, витамини и аминокиселини, които се борят с умората и зареждат с енергия.

Спомага отслабването

Тази невероятна комбинация помага за отслабване чрез ускоряване на метаболизма, предотвратяване на желанието за храна и стимулиране на процеса на изгаряне на мазнини.

При възпаление на венците

Медът и канелата могат да направят чудеса за вашето орално здраве. Изследователите са установили, че дъвченето / смученето на меден продукт от Манука води до намаляване на плаката с 35% и намаляване на местата на кървене с 35% при хора, страдащи от възпаление на венците. Обърнете внимание, че най-добрият начин да използвате мед в диетата си е като заместител на захарта. За най-добър ефект използвайте Цейлонска канела, но ако решите да консумирате сорта Касия, ограничете дневния прием до 1/2 чаена лъжичка (0,5–2 грама). В случай при употреба на Цейлонска канела, можете спокойно да консумирате до 1 чаена лъжичка (около 5 грама) дневно.

Източник: nbox.bg