На свой ред премиерът Бойко Борисов заяви пред представителите на бизнеса, че няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната

При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз няма да се променя курсът на лева към еврото, бяха категорични днес управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов. Те участваха в 14-та годишна среща на бизнеса с правителството в София.

На свой ред премиерът Бойко Борисов заяви пред представителите на бизнеса, че няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната. „Ще влизаме там в този курс, който е днес“, изтъкна Борисов, цитиран от БТА. Валутният борд също няма да падне, категоричен бе той.

Министър-председателят добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. По думите му това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. „Това означава, че ще участваме във вземането на решения“, заяви още Борисов.

Наскоро председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесе проект за промяна на Валутния закон. Официално проектът беше обяснен с необходимостта да се отговори на изискванията на европейското законодателство и на ЕЦБ във връзка с предстоящото приемане на България в ERM II (чакалнята за еврозоната). Проектът породи спекулации за това, че урежда възможността за преразглеждане на фиксирания курс в хода на наблюдението на страната ни, докато престоява в Европейския валутен механизъм.