В днешната тревожна и променлива действителност е важно институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети, посочи президентът Румен Радев на пресконференция за отчет по повод тригодишнината от встъпването му в длъжност

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последният пример е усъвършенстването на изборното законодателство, посочи той и допълни, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно отношение и на останалите институции.

Той отбеляза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите, като е откроявал проблеми и е давал посоки на тяхното решаване.

Президентът отбеляза, че е продължил да бъде бариера срещу лобисткото законодателство и е наложил вето на 7 закона, а там, където е виждал, че има нарушение на конституцията, е сезирал и Конституционния съд /КС/. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия, посочи Радев.

„В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес“, коментира Радев.

„Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза още държавният глава.

Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, „за да не се спъваме в проблемите“. Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи. 

Ще положа усилия в няколко важни направления, на първо място – възстановяването на доверието в изборния процес чрез своевременни изборни промени, заяви Румен Радев. Той отбеляза въвеждане на машинно гласуване с цел емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничаване на купения и контролиран вот.

Ще продължа с дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите, отбеляза той.

Държавният глава отбеляза и борбата с корупцията, като декларира, че ще бъде бариера пред лобисткоото законодателство и ще съдейства КПСОМПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.

По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация за проектите за модернизация с пълноценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, отбеляза той. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес и за защита на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината, декларира държавният глава.

Той отбеляза и необходимостта от цялостна демографска политика.

Имам високи амбиции за България, трябва и можем да превърнем България в нормална европейска и демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски доходи и сигурност, с качество на инфраструктурата и обществените услуги.

Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, коментира президенттът. Според него има спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората, смята той. Президентът декларира, че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, орагнизационни и финансови механизми в три основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.