От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента – щеше да задейства процедурата по импийчмънт, подчерта проф. Киров

„На бюрото на главния прокурор попада една папка, тя му е дадена от друг прокурор. Какво трябва да направи той – да се направи, че не съществува ли. Не, всеки главен прокурор би питал Конституционния съд. След това започва размяна на реплики и се публикуваха извадки от СРС-та. От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента – щеше да задейства процедурата по импийчмънт.“

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод скандала между прокуратурата и Президентството.

Попитан дали има извършено престъпление според този разговор, той заяви, че питането е насочено към ал. 4 от чл 103. (бел.авт. алинеята гласи: “ (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване). “ Този имунитет е абсолютен, той не може да се откаже от него. Дори и да има данни за престъпление – то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента. От това, което е публикувано – няма данни за извършено престъпление. Предстои да разберем тълкованието на Конституционния съд“, каза още проф. Киров.

Припомняме, че в началото на седмицата Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, а във вторник от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация. Ден по-късно от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.