Добрите дипломатически отношения между ОАЕ и България могат да помогнат за удовлетворяване искането на страната ни относно екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, това заяви пред Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи и бивш консул на България в Дубай Милен Керемедчиев.

Той смята за невъзможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната.

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване там. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет“, обясни Керемедчиев и уточни, че най-често докато лицето чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес, то не е под стража.

„Това обаче е само предположение въз основа на практиката“, добави Керемедчиев.

Той коментира и изказването на посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, че Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ заради корупция. Както вече стана ясно, името му ще бъде съобщено след броени дни.

„Първо искам да кажа, че посланик Мустафа е един от най-силните идвали в България. Тя е много целенасочена и устремена в това, което е дошла да направи. От самото начало заяви, че нейни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и диверсификацията на енергийните доставки в страната. Изпълнявайки политиката на САЩ, тя вече стига до конкретика. Американците разполагат с изключително подробна информация за всички финансови операции, които се случват във всяка точка на света“, коментира Милен Керемедчиев.

Той добави, че не очаква Мустафа да обяви само едно име. Според него българинът, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ, е част от по-голям списък. Според Керемедчиев става въпрос за разследване, което не е обявено и размяна на информация между партньорските служби. Предположението му е, че става дума за крупен бизнесмен, а не политик. САЩ имат подробна информация за паричните потоци, които идват от страна на бизнеса към властите, аргументира се той.

Запитан дали има опция, ако това е човек на властови пост да го запази, той даде пример с Турция, където това се е случило.

Източник: dir.bg