Материалните щети от опустошителното земетресение, ударило Албания сутринта на 26 ноември миналата година, са оценени на повече от 985 млн. евро.

Цифрата беше обявена от министъра на земеделието Бледи Чучи в последния му доклад за оценките на щетите от 30 януари.

„Около 90 чуждестранни и местни експерти изготвиха доклада на 30 януари, който е по всички стандарти на ЕС, Световната банка и ООН и с идентична методология, използвана при други природни бедствия по света. Това беше 45-дневен денонощен труд с оценка на приблизително 50 000 обекта. Експертите оцениха щетите в размер на 985 074 906 евро“, каза Чучи, цитиран от МИА.

Той добави, че 26 ноември 2019 г. ще бъде запомнен като един от най-тежките дни за страната и нейните граждани.

„Тази дата ще се запомни като една от най-тежките дни за нас, албанците. Разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 уби 51 души, рани 900 и изсели около 17 000 от повредени домове“, каза Чучи.

Министърът изрази благодарност за „приноса и огромната солидарност“ след земетресението.

„Голяма благодарност за приноса и огромната солидарност, която дойде от нашите международни приятели, партньори, съседи, без нея не би било лесно да се справим със ситуацията в Дуръс, Лежа и Тирана. Една седмица след бедствието албанското правителство потърси подкрепата на Европейския съюз, Организацията на обединените нации и Световната банка, за да започнат заедно изключително важен процес – цялостна оценка на щетите и загубите от земетресението“, каза Чучи.

Той обяви, че е изготвена програма за възстановяване, като добави, че страната е убедена, че на Международната донорска конференция, която ще се проведе в Брюксел на 17 февруари, ще бъде показана солидарност.

Европейската комисия реши в началото на декември да предостави на Албания 15 милиона евро за възстановителни работи след земетресението.

Източник: БГНЕС