Българският парламент прие промени в закона за централната банка на страната, които да позволят присъединяването на България към чакалнята на еврозоната, се казва в репортаж на Франс прес от София.

Агенцията припомня, че от 1999 г. България е във валутен борд, ръководен от МВФ, който привързва лева към еврото с фиксиран курс от 1.95583.

Балканската страна иска да се присъедини към механизма за обменни курсове ERM2, известен като „чакалня” към еврозоната, със същия курс още през април, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Правилата на ERM2 предвиждат централната банка на България да разрешава колебанията на валутата до 15 % над или под централния курс.

Гласуваните днес промени ще позволят на централната банка да оперира на тази основа.

Докато България е в ERM2, централният курс лев-евро ще бъде договорен с Европейската централна банка, страните-членки на еврозоната и Дания, предвиждат промените.

Най-бедната държава-членка на ЕС ще трябва да остане най-малко две години в механизма, преди да може да се присъедини към еврозоната.

„Този задължителен текст премахва последната пречка за влизането на България в евро чакалнята в края на април”, смята икономистът Петър Ганев от софийския Институт за пазарна икономика.

Миналия месец ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че присъединяването на страната към еврото „до 2023 г. е напълно възможно”.

Противоречивите тълкувания на законовите изменения предизвикаха спекулации относно евентуална девалвация на лева преди приемането на еврото.

Българите все още имат горчиви спомени за най-лошата банкова и финансова криза в страната през 1996-1997 г., когато 14 банки фалираха, а инфлацията нарасна до 300 %.

Валутният борд, ръководен от МВФ, и фиксираният курс помогнаха на страната да контролира хиперинфлацията и да поддържа един от най-ниските коефициенти на дълг в ЕС – 19,9 % от БВП в края на 2019 г.

За да успокои българите, миналата седмица парламентът прие резолюция, според която ще позволи присъединяване към еврото само при сегашния курс от 1.95583 лева.

Източник: БГНЕС