Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на канцлера Ангела Меркел

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза, предава БНР. 

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“. 

Въпреки спешните среднощни заседания Крамп-Каренбауер не успя да наложи провеждането на нови избори в източногерманската провинция. Това бе поредното ѝ неубедително представяне за 11-те месеца на поста, наследен от канцлера Ангела Меркел, която през 2018-а се оттегли също заради регионални избори. 

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел. 

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на канцлера Ангела Меркел. 

ХДС е с отслабени позиции от две години насам. Основният въпрос пред партията преди избора на нов лидер и кандидат за канцлерския пост е за политическия ѝ курс – оставане в центъра или завой надясно.