Национално представителните организации на работодателите в България изразяват пълна подкрепа на решението на Народното събрание, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото

По такъв начин техническите промени в чл. 29 на ЗБНБ, поискани от ЕЦБ в хода на водените преговори, елиминират последната формална юридическа пречка пред влизането в ERM II и еврозоната.

Това се посочва в становище на Национално представителните работодателски организации по повод редица негативни реакции в общественото пространство относно промените в Закона за БНБ (ЗБНБ), приети на второ четене от Народното събрание преди седмица.

Организацията настоява за преустановяване на спекулациите и насаждането на негативизъм и апокалиптични очаквания сред нашите съграждани, на които е необходимо да бъде предоставяна своевременно достъпна и компетентна информация за следващите стъпки при изпълнение на плана за присъединяване към еврозоната.

“Решително възразяваме срещу опитите за манипулиране на общественото мнение чрез инициативи за провеждане на лишен от мотиви референдум, несъобразен с Договора за присъединяване към ЕС, който дава съответни права, но и задължава категорично България да възприеме еврото и се присъдени към паричния съюз в съответствие с постигнатата договореност”, се казва още в позицията.

Социалните партньори изразяват готовност да бъдат включени в преговорния процес по присъединяването на страната ни към в ERM II и ЕЗ, за да може бързо и достоверно да достига информацията до всички граждани, които представляват. По този начин е възможно заедно да подобрим информационната среда и експертизата, до която има достъп цялото общество по темата.