Президентът Румен Радев: Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална да се пребори с корупцията и престъпността, някакси не вижда очевадното

Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата – в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна, защото това всичко рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на обикновения български гражданин.

И тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важен – това е връзката премиер-главен прокурор. Вие вече всички знаете кой всъщност подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко – на Министерския съвет, по закон.

Въпросът е знаел ли е премиерът, че неговите подчинени подслушват и разработват президента в грубо нарушение на закона. Ако го е знаел защо е допуснал закононарушение. Ако не е знаел значи имаме човек, който е неспособен да управлява тези служби. Чак след ДАНС идва прокуратурата, която между другото бърза също да развее СРС-та в закононарушение явно в нечий интерес.

Премиерът си присвои правото всяка сряда да привиква главният прокурор и председателя на ДАНС в епичната борба с контрабандатата. Покрай това преборване дали не се преборват неудобните. Само питам. Това са важни въпроси.

Гешев ходи при премиера по много поводи. Въпросът е как така толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на търговския регистър, хазарта, проспаха, при положение, че имат присъствие в тези комисии. Проспаха, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение. Проспаха това, че имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание.

Друг въпрос, защо г-н Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в министерски съвет, където се харчи бюджет от първо лице. И тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална да се пребори с корупцията и престъпността, някакси не вижда очевадното.

Във всяка една държава хранителната среда за корупция къде е – там, където се харчи бюджета, където са обществените поръчки. Напоследък няма и обществени поръчки. Харчат се милиарди и даже не знаем на кой се дават парите. Очаквам много повече от главния прокурор. Очаквам той да обърне внимание на тези сигнали в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава поводи за самосезиране.

От санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, апартаментгейт, къщи за гости, безобразни ремонти, очевадни нарушения. Брутално лобистко законодателство, мобилни инсенератори, където изтичат милиони по интересни поводи, за които още не знаем как изтичат при кого.

Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън.

Трябва да има контрол върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че не този за който сме си мислили. Горят се вредни отпадъци. Безогледно се внасят без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това, защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори, кой е имаш интерес. Заради забогатяване то на една шепа бизнесмени, страдат всички останали българи. Това е абсолютно недопустимо. Това е пробив в начина на управление на държавата. Това е политическия аспект.

Ние трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. В никакъв случай. Ако ги горим, трябва да има всички необходими филтри и инсталации така, че да бъде безвредно.

Трябва много сериозно да се замислим за кризата в образованието, която ни очаква и допълни, че това означава неконкурентноспособна икономика, нисък стандарт и качество на живот. Трябва да вземем решителни мерки, образованието трябва да стане стратегически национален приоритет.

https://www.facebook.com/320180315284109/videos/169832227774238/