В Лондон днес започва да се гледа делото за екстрадиране в САЩ на създателя на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, съобщиха осведомителните агенции

Изслушванията ще се състоят в съд в югоизточната част на британската столица, свързан с подземен тунел със затвора „Белмарш“, в който от април е държан 48-годишният Асандж.

Правозащитници изтъкнаха, че делото е важно за бъдещето на свободата на словото и свободата на пресата. То ще протече на два етапа – първият ще продължи до петък, след което ще бъде обявено тримесечно прекъсване. Делото ще бъде подновено на 18 май и ще трае още три седмици.

В първата част ще бъдат прочетени обвиненията срещу Асандж. Австралиецът е обвинен от министерството на правосъдието на САЩ в 18 престъпления, включително свързани с най-голямото разкриване на секретна информация в историята на САЩ. Асандж може да бъде осъден на до 175 години затвор, ако бъде екстрадиран. Той не се признава за виновен и казва, че с действията си е показал злоупотреби, извършване от американските военни.

Защитата смята да представи основната част от своите аргументи през май.

Лондонският съд няма да се произнася по обвиненията. Той трябва да реши дали искането на Вашингтон за екстрадиция отговаря на действащия от 2007 г. британски закон за екстрадициите, т.е. дали има основания създателят на „Уикилийкс“ да бъде предаден на Съединените щати.

В неделя бащата на Асандж го посети в затвора, а негови привърженици останаха на палатков лагер пред съда, в който ще бъдат изслушванията.

Джон Шиптън, бащата на Джулиън Асандж, призова той да бъде освободен под гаранция.

Шиптън заяви пред репортери, че синът му постоянно е обект на тормоз, а килията му е била претърсена преди посещението. Шиптън бе придружен от гръцкия икономист Янис Варуфакис. По-късно двамата се срещнаха с представители на „Репортери без граници“.

„Трябва да спрем екстрадирането на Асандж в интерес на 300-те години модерно общество, на 300-те години опит за утвърждаване на човешките права и граждански свободи на Запад и целия свят“, изтъкна Варуфакис.

Кристоф Делор, генерален секретар на „Репортери без граници“, посочи, че “ ако Асандж бъде екстрадиран в Америка, това ще означава, че журналистиката е смятана за шпионаж и това ще е заплаха за всички журналисти, които разкрият лъжите на правителствата, в която и да е страна“.

Музикантът Роджър Уотърс, Янис Варуфакис и дизайнерката Вивиан Уестууд държаха речи в подкрепа на Асандж пред негови привърженици в Лондон.