Световните борси се сринаха на фона на бързото разпространение на новия коронавирус. Инвеститорите демонстрираха сериозната си тревога за последиците от епидемията за глобалната икономиката

Първи, със силни разпродажби, реагираха азиатските, а най-остро – пазарите в Хонконг и Южна Корея.

Тежки загуби на Уолстрийт

Промишленият индекс Дау Джоунс и по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 на Нюйоркската фондова борса понесоха най-тежките си загуби от две години. Дау Джонс спадна с 1031 пункта /3,56 процента/ до 27 960 пункта. Стандарт енд Пуърс, който включва 500 най-големи компании на американския пазар, изгуби близо 112 пункта /3,35 процента/ и се установи на 3225, 89 пункта.

Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се съкрати с 355,31 пункта /3,71 процента/ до 9221,28 пункта.

„Черен понеделник“ на европейските борси

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха тежки загуби и редица анализатори нарекоха вчерашния ден „черен понеделник“, предаде Франс прес. Разпространението на новия коронавирус извън Азия породи силно безпокойство и страх, че ако се стигне до пандемия, тя ще има сериозно отрицателно въздействие върху световната икономика, предаде Франс прес.Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Парижкият индекс САС 40 изгуби цели 3,94 процента и затвори на равнище под символичния праг от 6000 пункта, понижавайки се до 5791,87 пункта.

Франкфуртският DAX се сви с 4,01 на сто до 13 035,24 пункта в края на сесията.

Лондонският FTSE-100 се понижи с 3,34 на сто до 7156,83 пункта.

Миланската фондова борса отчете най-тежките загуби днес, след като Италия съобщи за драконовски мерки за овладяване на разпространението на коронавируса на нейната територия заради скока на броя на заразените и шестте смъртни случая. Нейният основен индекс FTSE Mib изгуби 5,43 процента и закри на равнище 23 427 пункта.

Какво ще последва

Според руския аналитик Сергей Суверов „паниката на световните финасови пазари иде оттам, че става ясно: епидемията от коронавируса добива неуправляем характер и постепенно се глобализира“.

„Световната икономика явно се забавя и това забавяне може да бъде засилено от коронавируса“, цитира изданието френския финансов министър Брюно Льо Мер, говорил в неделя пред министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20 на среща в Рияд.

Същевременно „златото поскъпва в очакване да бъдат намалени основните лихви, тъй като централните банки прилагат всички възможни монетарни „лекарства“ върху икономиката, поразена от вируса Ковид-19″, посочват експерти от „БиДиСюис Груп“, цитирани от руския в. „Комерсант“.

Последици за италианската икономика

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте заяви, че влиянието на разпространението на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много силно, предаде Ройтерс.

„Икономическите последици могат да бъда много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи“, заяви Конте пред репортери в Рим.

Италия е най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в Европа, с 229 заразени и седем смъртни случая. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето.

Източник: Dir.bg