Той призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания

Сензациона новина от последните минути.

Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката за закупуването на bTV.

Марко Рубио

С тази продажба чешката PPF Group на Петр Келнер е на път да придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME), сегашният собственик на телевизията.

В писмо до администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп той призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания.

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио.

Републиканецът е председател на Комисията за Китай, в която заседавата представители на двете камари на парламента във Вашингтон и член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване.

Според него компанията на Келнер и самият той били известни, че действат като „подставено лице на Китай в Чешката република“ и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи.

Източник: БЛИЦ