Цената на руския газ за България пада с над 40%. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за цената на газа. Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

По време на брифинга бе съобщено още, че „Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за вече доставения природен газ.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика.

Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 г.“, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз“.

„За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март“, каза още Павлов.

С 40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за България със задна дата от август миналата година. Не с 4, а с 40%, каза премиерът Бойко Борисов, който също участва в брифинга. С него бяха вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на Европейската комисия и неслучайно и днес на 3 март сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договорът подписан. Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и Освобождението ни“, отбеляза премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че преговорите са били дълги и с помощта на Европейската комисия. И вследствие на делото на ЕК срещу „Газпром“.

Шефът на „Булгаргаз“ заяви, че ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на природния газ от 44 лева за мегаватчас на 26 лева и то със задна дата от август 2019 г. до февруари и от март нататък. До един месец компанията ще може да изплати на клиентите си около 150 млн. лева от промените на цената със задна дата.

Енергийният министър Петкова обясни, че във формулата за определяне на цената на газа освен петролната компонента, се включва и борсовата цена на европейския газ на европейските борси.

Източник: dir.bg