Избягалият банкер Цветан Василев днес бе разпитан от съдия от Висшия съд в Белград. Разпитът бе по повод на новото искане на българската прокуратура за неговото екстрадиране в страната ни, съобщиха от съда

След като е бил разпитан е насрочен нов разпит за 23-ти март, защото днес не е имало прокурор по време на разговора, а защитата на Цветан Василев е поискала допълнително време за изготвянето на отговор.

Решението за екстрадирането на Цветан Василев продължава повече от 6 години, припомня кореспондентът на БГНЕС от Белград.

Българското министерство на правосъдието през месец септември 2014 г. изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, защото на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

В края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев и сметна, че Сърбия не трябва да го защитава, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на Василев. След това съдът отново призова за връщането в България на бившия банкер, но Апелативният съд и през април 2017 г. отново анулира това решение.

Така се стигна до решението от 3-ти декември 2019 г., когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ.

Сръбското издание “Инсайдър” припомня, че преди да бъде издадената международна заповед за арест Цветан Василев в края на 2012 г. купува стъкларския завод в Парачин. След придобиването на завода от Василев той увеличава задълженията си 70 пъти, но това не пречи на Василев да направи дарение за фондацията на съпругата на бившия сръбски президент Драгица Николич на стойност от 1.2 млн. динари. Самият Томислав Николич призна, че съпругата му е получила дарение от Цветан Василев.

В началото на месец февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. “Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пишеше в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според бившия сръбски премиер и лидер на Нова партия Зоран Живкович “Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”. “Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза още Живкович в сградата на сръбския парламент само няколко дни след писмото на Иван Гешев.

Източник: БГНЕС