Депутатите одобриха Годишната работна програма на парламента по въпроси на ЕС

Европейска зелена сделка, икономика в интерес на хората и съхраняване на европейския начин на живот са сред целите до 2024 година

Депутатите одобриха проекта на Годишната работна програма на парламента по въпросите на Европейския съюз. Проектът е разработен в процес на вземане на решение на Съюза и обхваща 43 нови цели, съобщава БНР.

Европейска зелена сделка, икономика в интерес на хората и съхраняване на европейския начин на живот са сред амбициозните цели, заложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до 2024 година. Въпреки че бе подкрепен проектът, БСП отправи критика към приоритетите в енергийната политика.

Депутатът Таско Ерменков коментира: “В Доклада, което е написано, в общи линии всичко е хубаво, но то е от рубриката “Ако си гладен, трябва да се нахраниш”. Добри пожелания, в които някак си не се очертават онези проблеми, които стоят конкретно пред българската икономика и пред българската енергетика“, каза той и допълни: “Амбицията на ЕС за постигане на чиста енергия към 2050 г. ,която да няма въглеродни емисии, някак си се сблъскват с глобалните реалности. Защото в момента в света има държави, които замърсяват околната среда, поставят риск, български и европейски фирми да направят т.нар. “икономическа миграция” и да отидат да произвеждат там, защото няма да има нужда да правят такива инвестиции”.

ДПС подкрепиха проекта, но депутатът Имрен Мехмедова също критикува част от целите: “В документа се наблюдава носталгия по решение на инициативите от времето на българското председателство на Съвета на ЕС. Оттогава мина време и, ако страната ни не разбира, че през това време се случват дълбоки, качествени с дългосрочен ефект промени в ЕС, ние ще изостанем необратимо”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*