В останалите градове, с изключение на Габрово и Плевен, където бяха регистрирани случаи на коронавирус и всички учебни заведения бяха затворени за 14 дни, грипната ваканция се отменя

Грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март, съобщи преди минути във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук, която и по-рано заяви, че очаква това да се случи.

„Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип Б на територията на общината. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала“, допълни тя.

В останалите градове, с изключение на Габрово и Плевен, където бяха регистрирани случаи на коронавирус и всички учебни заведения бяха затворени за 14 дни, грипната ваканция се отменя. Предложенията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса обаче са учебните занятия и занимания в детските заведения да се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Това означава трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, периодично проветряване на помещения, осигуряване на възможности за дезинфекция и миене на ръцете както на учениците, така и на учителите. Освен това в първия час трябва да се провежда инструктаж за личната хигиена. Стриктно ще си следи да не влизат деца и персонал със симптоми на грип. 

Тези мерки ще бъдат приложени и в София, когато децата се върнат в клас. Всяко училище, в което бъде установен случай на коронавирус, веднага ще бъде затворено.