Около 56% от германските компании вече страдат от негативните последици от епидемията от коронавирус, съобщи в четвъртък водещия институтът Ifo в Мюнхен, като секторите на туризма и хотелиерството са най-силно засегнати

Страховете от рецесия в най-голямата европейска икономика нарастват на фона на пандемията от коронавируса, като немското правителство предупреди, че ориентираните към износа промишлености ще претърпят прекъсване на веригите за доставки.

Според последното проучване на института Ifo около 63% от компаниите в производствения сектор посочват, че са негативно засегнати от Covid-19 и повечето цитират отменени или отложени бизнес командировки като основен фактор за това. Около половината от компаниите пък цитира проблеми, свързани с доставката на суровини или части.

Около половината компании в сектора на услугите също заявяват, че са засегнати негативно от вирусната пандемия, главно поради спад в търсенето и отмяна на резервации, търговски панаири и конференции.

Почти 96% от фирмите в туристическия сектор и 79% от тези в сектора на хотелиерството са силно засегнати.

Страдат и около 63% от фирмите в търговския сектор, посочва институтът Ifo, главно поради забавяне на доставките и по-малкото търсене.

Анкетата на базирания в Мюнхен институт беше проведена сред почти 3 400 фирми.

Германия отчита на този етап 1966 случая на заразени с коронавируса при три смъртни случая.

Източник: Dir.bg