„Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина“, допълни началникът на Националния оперативен щаб

Установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма. Възрастовият диапазон обаче се увеличава – трима от тях са деца, това съобщи на редовния сутрешен брифинг днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.

„Имаме заразени с коронавирус три деца – на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница, третото е изолирано вкъщи. И деца се заразяват, никой не е казал, че не се“, добави Мутафчийски. „, каза той, след като вчера заразените рязко се увеличиха до над 20, а жена почина ден по-рано.

„Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените правилни мерки са мерките на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума е социалното дистанциране и самоизолирането. Причината за разрастването на епидемията на една фамилия у нас е едно празненство с 24 човека.  Говорих с дъщерята на починалата 3 пъти вчера. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всички са под карантина“, допълни Мутафчийски.

Той подчерта, че всички контактни лица са издирени от РЗИ и са предупредени. Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора.

„Но по-нататък какво ще става. Ако запълним болниците със здрави преносители, ще сринем системата. Практиката е здрави лица да не бъдат в болници. Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент. Когато се ограничат социалните контакти това със сигурност забавя заразата. Ние се намираме в подножието на тази криза“, подчерта шефът на ВМА.

Той уточни, че приетият пръв в „Пирогов“ мъж, чиято жена почина, е в тежко, но стабилно състояние. Придружителката на първата приета във ВМА – лекарка, пък е с двустранна пневмония, не изисква интубация.

„Доколкото знам няма напуснали лекари. Аз като хирург не мога да лекувам инфекциозно болни. А в извънредни ситуации в цял свят хирурзи се грижат за тези болни. Още в началото изменихме длъжностни характеристики, за да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде само на консултативен принцип, основно се грижат лекарите от Бърза помощ. Това може да ви се струва дребен проблем, но не е. В такава критична ситуация не всеки проявява доблест и себеотрицания. Живеем в законова държава, трябва всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат правомощия на орган в държавата, който да може да реагира по съответния начин. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това“, заяви още Мутафчийски. 

„Политиците проявяват зрялост в критични ситуации. В България всички вече са мобилизирани в тази история, в която сме въвлечени. Гражданите реагират адекватно, не се събират на обществени места. Артистите казват: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е събуждане на правилните усещания. Не се колебая, че ще има правилно разбиране. Детайлите не са ми ясни, но посоката е вярна“, изтъкна той. 

Възстановени от заболяването са 70 хил. В Китай регистрираха само 21 случая вчера, това е безпрецендентно, в Европа все още няма дори задържане на случаите, подчерта Мутафчийски.

Източник: Dir.bg

Кадър: Би Ти Ви