Американският университет въвежда онлайн обучение

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката тази сутрин.

Освен в София, грипната ваканция, която трябваше да изтече в сряда, беше удължена в още няколко области – Ловеч, Русе, Стара Загора и Ямбол, както и в Пловдив, в Бургас /1 община/, Монтана /1 община/, Пазарджик /1 община/, Силистра /5 общини/, Сливен /2 общини/, Софийска област /4 общини/, Шумен /3 общини/. В останалите региони обаче децата от вчера отново влязоха в клас, което притесни доста родители.

Тепърва се очаква решение на Народното събрание, след като снощи правителството реши на среднощно заседание да поиска въвеждане на извънредно положение в цялата страна. Тогава ще могат да бъдат затворени всички училища, университети и детски градини. 

Премиерът Бойко Борисов препоръча там, където може, да се въведе онлайн обучение.

Американският университет въвежда онлайн обучение

Американският университет в България предприе сериозни мерки за ограничаване и недопускане на случаи със заразяване с коронавирус. В университетът се обучават стотици студенти от над 42 страни по света. От началото на седмицата до 23 март обучението ще се извършва дистанционно. Преподавателите ще организират онлайн часовете си, като четат лекции и провеждат тестови упражнения. Публичните събития в университета са отменени, а кафенетата и ресторантът на университета ще обслужват само тези, които в момента се намират в кампуса, предаде БНТ.

По-голямата част от чуждестранните студенти, които се обучават в Американския университет са се върнали в Благоевград. Ръководството е издало препоръки, в които се посочва студентите да не излизат извън територията на кампуса, а тези, които са от България да останат по родните си места.

Д-р Венцислав Даскалов: „За всички студенти, които се намират в района на кампуса, ние сме предвидили ежедневно измерване на температурата, във всички общежития има осигурени дистанционни термометри. Всяка температура извън отклоненията от нормата, с повишена температура ми се докладва. За щастие досега нямаме такъв случай“.

В кампуса са осигурени допълнителни дезинфектанти и са дадени инструкции за спазване на изрядна хигиена.

Д-р Венцислав Даскалов: „Отворихме гореща линия за въпроси и отговори, осъществяваме почти ежедневна информация и разпространяваме до всички студенти с актуалната обстановка“.

Докато тече резервния план на обучение, административните офиси на висшето училище остават отворени, като са засилени хигиенните мерки в тях .

Тодор Тодоров, оперативен директор на АУБ: „Във всички сгради снабдили сме се с още по-добри материали за почистване и хигиена. Още по-често почистват нашите колежки всички контактни повърхности- асансьори, ботониери, перила, маси по столова, по нашите кафенета. Така че наясно сме с пандемията и вземаме мерки ревантивно ., още преди да достигне до границите на Република България“.

Служителите на университета са на разположение за всички възникнали въпроси от страна на студенти и преподаватели.