Все пак трябва да сме предпазливи към следващите мерки, поясни премиерът

На първо място трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекарите, заплатите на армията, полицията и на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността и здравето. Това заяви след среща с президента Румен Радев и шефа на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов.

„Паралелно с това, през социалния фонд, всички, които излизат в болнични или всички, които фалират като компании и фирми, ще да могат да минат през него и да бъдат защитени“, огласи той.

„Все пак трябва да сме предпазливи към следващите мерки. Бизнесът – малкият и средният трябва да бъдат подпомагани, но много внимателно трябва да следим резервите на държавата“, добави премиерът.

„Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите и всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме – по 1000 лева на медицинско лице. Няма да ги делим на доктори, сестри и лаборанти. Всички, които са на първа линия и работят с коронавируса, ще получават по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение“, каза той. 

„От криза не се излиза по-богат. Щетите, които се нанасят на икономиката, са по цял свят. Виждате, че нито една страна не е предложила вече конкретна мярка и това е, защото докторите не могат да кажат за колко време ще се справим”, поясни Борисов.

„Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата. Тези, които искат да използват кризата за популизъм и казват само „Дайте, дайте, дайте” е редно да чуят следното: Функционирането на държавата идва от данъците. Когато не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати и пенсии“, обясни министър-председателят.

„Разбрахме се ежедневно да предоставяме на президента всички отчети и информация, която излиза, за да сме единни. Народът трябва да усети консолидацията на всички институции. Нека се мобилизираме и заедно излезем от кризата, завърши Борисов.

Припомняме, че още вчера проф. Мутафчийски анонсира, че ще предложи по-сериозно затягане на мерките заради коронавируса у нас. След пламенна и емоционална реч той обясни, че осъзнава колко е отговорен пред цяла България и ситуацията опира не до икономически загуби, а до загуби на човешки животи. 

По-рано днес стана ясно, че положителните проби у нас за COVID-19 вече са 44, като последната е на мъж във Варна, който скоро се е завърнал от Италия и е имал грипоподобна симптоматика. Към момента се установява с колко лица е имал контакт след прибирането си. 

До този момент в страната ни има два смъртни случая на лица с коронавирус – първият е на 66-годишна жена със сърдечни проблеми, а вторият на съпругът й 74-годишен мъж с белодробни проблеми.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2701673983393988/