Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова депутатите главният прокурор Иван Гешев.

Гешев участва на заседанието на парламентарната Правна комисия, на която се обсъжда Законът за мерките по време на извънредното положение, въведено в страната за срок от 1 месец – от 13 март до 13 април. 

„Ние сме, мека казано, в извънредна ситуация“, заяви главният прокурор и настоя: „Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт. 

Според ръководителят на държавното обвинение държавата наистина „няма как да спре да работи“, но трябва да „премине в режим почти на военно положение“. Гешев призова управляващите да положат и усилия страната да направи така, че сама да произвежда за себе си всички стоки от първа необходимост.

„Трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяването на такива сценарии, които се развиват в цяла Европа“, каза още главният прокурор и подчерта, че икономическите последици от разпространението на болестта не би следвало да бъдат извеждани на преден план.

„От 3 дни слушам – икономика, икономика, икономика. Икономиката се прави от хората, животът им е по-ценен“, категоричен бе той и за пореден път призова за „по-радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента“.

„Практиката ме учила, че проблем се решава в началото. Когато един проблем стигне в краен стадий, той става нерешим“, каза още Иван Гешев.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС