Германия и Франция са готови да увеличат средствата на ЕС за бежанския пакт с Турция. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след проведената вчера видеоконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи „Тагесшау”.

Германия и Франция се обявиха за увеличаване на средствата на ЕС за бежанците в Турция

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че страните са се ангажирали с изпълнението на Пакта за бежанците с Анкара след видеоконференцията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън. Ако е необходимо, на Турция ще бъде предоставена повече помощ, каза Меркел.

Според нея, не трябва да се загърбват преустановените преговори за разширяването на митническия съюз с Турция.

Изданието припомня, че Ердоган обяви, че ще отвори границите на страната за бежанците, които искат да стигнат до Европа. Вследствие на това по границата с Гърция се скупчиха хиляди хора, а гръцките власти използваха сълзотворен газ и водни струи, за да предотвратят незаконното преминаване.

ЕС смята, че подходът на Ердоган е опит за изнудване.

От своя страна, турският държавен глава обвинява Евросъюза, че не е превел обещаната сума от 6 милиарда евро за нуждите на бежанците на територията на Турция, както и че не са изпълнени други части от споразумението от 2016 г.

Източник: БГНЕС