За цялото денонощие имаме 29 нови случая, с което броят на заразените с COVID-19 у нас стават 171 случая. Повечето от новите случаи са от София. Това съобщи председателят на Оперативния щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

От 60 до 69 години има 14 болни, което е 10% от заразените. 70 – 79 години са 7 случая. От 80 до 89 години са 3 случая. Това са 24 случая само от общия брой 171, но в тази възрастова група са тримата починали. От 50 до 0 години са всички останали случаи. 8 от тях са в по-тежка клиника и са настанени в болница. Останалите са в домашна карантина. До 19 години са 7% от всички, а от 20 до 29 години са 16%, от 30 до 39 години са 15%. До 60 години са 83% от заразените, каза още Мутафчийски.
Най-засегната група са хората между 40 и 49 години. По думите му възрастовото разпределение на заразените е показателно и то отговаря на това, че младите хора са заразени, по-леко боледуват, но разнасят заразата дори без да знаят.

Тази сутрин, след направено дарение, са разпределени лекарства – хлорохин фосфат. За “Пирогов” са дадени 25 пълни дози за 25 пълни курса на лечение. Останалите лекарства ще бъдат разпределени от доц. Кунчев – в Пловдив, Шумен, Благоевград и в други градове, каза още ген. Мутафчийски.

Относно мерки, които се прилагат у нас с цел ограничаване на заразата, ген. Мутафчийски отново каза, че все още те не се спазват от гражданите.

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията не от област в област, а от град в град. И това е с цел точно, за да се ограничава заразата. Създадоха се и чисти коридори за по-възрастните хора в магазините, точно за да нямат контакт с по-млади, които може да са потенциални носители на заболяването без симптоми.

Ще препоръчаме на кмета на София да се затворят подстъпите към Витоша. Вчера на Витоша беше като на събор, заяви ген. Мутафчийски.

Вече се намираме в основата на нарастване на случаите, макар още да сме в ниската част на кривата. От нас зависи как ще спазваме тези мерки и дали ще се стигне до рязък или до плавен скок, обясни началникът на щаба.

Източник: БГНЕС