11 са новозаразените с коронавирус в София, общо те са вече 185. 8 от пробите са във ВМА, 3 в Националната референтна лаборатория. Един случай има в Стара Загора, в Бургас – 2 и в Карлово – 1 или общо 15. Все още не е ясно дали ще бъде удължено извънредното положение.  Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб. 

Към 18,43 часа Мутафчийски уточни в интервю  пред Нова телевизия, че случаите вече са 17 – един в Плевен, и още един в „Пирогов“. В столичната болница е настанен мъж на 67-годишна възраст, който е в тежко състояние, интубиран е. 

Само Интензивното отделение на белодробната болница „Света София“ е под карантина, има персонал с положителна проба. „Софиямед“ и „Токуда“ възстановяват дейносотта си. 

Пикът на заразата ще е скоро, но не мога да кажа колко души ще са. 

Дали ще се удължи извънредното положение, бих казал защо да се удължава, вижте колко е динамична ситуацията. Никой не може да отговори сега. Ние не сме тръгнали, за да кажем кога ще спре, още сме в дъното на изкачването. Пикът най-вероятно ще бъде най-вероятно до две – три седмици, до когато е обявено извънредното положение, каза Мутафчийски. 

На въпрос дали ще се задължат възрастните хора да носят маски, Мутафчийски отговори здравите хора, които носят маски е за тяхно успокоение повече, осигурихме коридор за пазаруване, ограничихме преместването в отделните градове. 

„Предпазните маски пазят тези хора, които са болни, да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят маски, получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си. Ако им дава спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защитят в пълна степен“, каза още Венцислав Мутафчийски.

„Изпреварваме много страните, които в момента налагат такива мерки, но при изтървана ситуация. Ние ги налагаме, за да не изтървем ситуацията. Това може би е и причината за многото колебания, въпроси и реакции, че май са прекомерни“, обясни Мутафчийски.

Според него е радващо, че в САЩ е прието лечението, което се провежда в България. 

 Премиерът успя да организира производство на 1 милион маски, 200 бройки на ден защитни шлемове, 

 костюми, започнаха да се произвеждат и очила. Това стана безпрецедентно бързо. 

Новосъздаденият Медицински съвет към МС ще е полезен най-вероятно с лечебните алгоритми и обучението на персонала, каза Мутафчийски.

Абсолютно не е ефективно пръскането в Карнобат. Самолетът, горивото било подарък. Дезинфектанта те си го дали, инициатива на кмета.