Над 1 млрд. души са под карантина в повече от 50 страни и територии в целия свят

Броят на жертвите на коронавируса в глобален мащаб надхвърли 15 000 души, сочат последните изчисления на АФП. Над 1 млрд. души са под карантина в повече от 50 страни и територии в целия свят, докато правителствата се опитват да обуздаят пандемията.

В някои държави тези мерки са задължителни, а в други препоръчителни. Поне 34 страни и територии са обявили задължителна карантина и са издали разпоредби хората да стоят вкъщи. Сред тях са Франция, Италия, Аржентина, щатът Калифорния, Ирак и Руанда. Последната със строги ограничения е Гърция, те са в сила от днес. Задължителна карантина влиза в сила в Колумбия от утре, Нова Зеландия ще я последва в сряда.

Поне 4 страни с общо население над 228 млн. души, включително Иран, Германия и Великобритания, са призовали гражданите си да стоят вкъщи и да ограничат контактите с други хора, доколкото е възможно. Вечерен час и забрана за пътувания през нощта са въведени в 10 държави и територии с население над 117 млн. души.

Жертвите в Испания вече са 2182

Броят на починалите от коронавируса в Испания достигна 2182, като нарасна с 462 души за едно денонощие, съобщи днес испанското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.

Броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Испания нарасна за едно денонощие от 28 572 на 33 089.

Според министерството на здравеопазването 3355 пациенти са оздравели. 

Испанският вицепремиер Кармен Калво бе приета в болница вчера с инфекция на белите дробове и очаква резултата от теста си за коронавирус, съобщи днес в изявление испанското правителство.

Разпространението на коронавируса в Германия се забавя

Увеличаването на новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия се забавя, заявиха днес германските здравни власти, цитирани от ДПА.

Ръководителят на института „Роберт Кох“ в Берлин Лотар Вилер изрази оптимизъм, че мерките срещу коронавируса вече дават видим резултат.

Здравните власти на Швейцария съобщиха, че случаите на заразени с коронавируса са се увеличили с нови 956 и са достигнали 8060, предаде Ройтерс. Броят на починалите е нараснал с шест през последното денонощие, достигайки общо 66.

Източник: Dir.bg

Снимка: The New York Times