Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно пленарно заседание на Народното събрание на 23 март, понеделник

Депутатите ще имат една единствена точка в дневния ред, а именно частично върнатия от президента Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предаде БГНЕС. Ветото ще бъде гласувано и на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси по-рано през деня. Учени в Германия препоръчват карантината да остане до Великден Германската академия за естествени науки „Леополдина“ препоръча стриктно спазване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса. 

Държавният глава Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Според Радев текстът „невярна информация за разпространението на заразна болест“ пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение. Президентът връща и закона в частта отнасящата за спекулата в цените.

В мотивите си Радев е посочил, че „липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол“. Президентът излага и притесненията си, че може да възникнат пречки пред свободното движение на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекомерност и нарушение на принципа за пропорционалност.