Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски излязоха с последни данни за развитие на заболеваемотта на пресконференция в Министерския съвет

Стана ясно, че току-що е проведен разговор с премиера на Китай Ли Кацян.

Министерският съвет взе решение за закупуване на 1 милион маски и 50 респиратора, обяви министър-председателят.

Борисов съобщи и какви са решенията, взети от Европейския съвет на онлайн срещата му вчера.

„Поръчката от ЕК е за 600 00 бройки PCR-тестове и 400 000 бройки бързи тестове“, обясни премиерът Борисов. От думите му стана ясно, че България е готова да поръча тестове от четири държави – Белгия, Китай, Испания, Южна Корея.

Председателят на щаба ген. Мутафчийски обяви, че 10 млн. лв. повече ще са необходими за направата на тестове за коронавирус, които са на базата на антиген. А във втората половина на епидемията ще са необходими още 10 милиона за бързи тестове. Тестуването на населението ще се извършва с три вида тестове.

„Който иска да си внася тестове, няма да използваме сътрудници. В следващите до 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване. След 4-8 седмици ще ни трябват по 20 000 теста на ден. PSR е по-сигурният тест“, разкри министър-председателят. 

С решенията на съвета и на правителството ще добавим още 500 000 и очаквам да ми бъдат дадени предложения от къде да бъдат доставени тестове, които вече сме уговорили. Няма да използваме посредници – те ще бъдат доставени от държава до държава. До няколко седмици ще трябва да бъдем готови, когато ще бъде пикът, и тогава ще се наложи масово прилагане на тестовете за коронавируса. Това вероятно ще бъде в края на април и май, но лекарите ще кажат точно кога, посочи още премиерът.

„Продължаваме да разпределяме многократните защитни облекла, те ще се използват 50 пъти. Днес дори канцлерът на Австрия, най-добрата страна за живеене, ми поиска защитни и предпазни средства срещу коронавируса. Европейската комисия иска да ни сертифицира още в понеделник“, коментира още премиерът. 

„Вчера на видеовръзката с лидерите на ЕС се стигна и до други решения. Точка 4 на решенията след Европейския съвет заявява, че твърдо ще противодействаме на дезинформацията. Още един път благодаря на българските медии, които излъчват, участват в брифингите на Мутафчийски и пишат коректно“, каза още той. 

„Призовахме лидерите и ЕК да ускорят действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор Европейската комисия ще направи преглед на запасите, производството и вноса на стоки. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за бавене на лични предпазни средства и консумативи за тестове. Отправяме искане към ЕК да проучим начини за ускоряване на процедурите“,допълни Бойко Борисов.

„В точка 13 на решенията след Европейския съвет се казва:“Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от еврозоната“. Оставям на умниците да коментират, когато казваха „от къде България ще вземе пари“, коментира Борисов. Той на практика се обърна към експертите, които са били настроени критично към присъединяването на България към еврозоната. Каза, че страните, които използват еврото са като в брака – и в добро, и в лошо – заедно.

„Ако нашата индустрия съумее, освен да задоволи нашия пазар за защитни облекла и шлемове, ще може да има и износ“, каза още Борисов.

„Продължаваме да закупуваме респиратори, дай боже да не ни трябват. Ще ни струва над 50 млн. лв., но ще знаем че всичко сме свършили“, коментира премиерът.

В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.


„Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. Ще работим с ключовите си партньори“, добави Бойко Борисов.

Масовото тестуване ще бъде април – май, когато кажат, докторите. Сега правим нещо като това, което правят социолозите с техните проучвания, обясни Борисов.

Запитан има ли нагласа докога ще продължи извънредното положение, Борисов отсече: „Не!“ И обясни, че такова е настоението и сред останалите лидери в ЕС.

Министър-председателят обясни, че в сряда банките ще съобщат как ще става отпускането на кредитите.

Образувани са над 200 предварителни производства за неспазване на карантина, над 24 хиляди са под карантина, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той и вицепремиерът Томислав Дончев също участват в пресконференцията.

„Имаме над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в столична дирекция и големите областни градове като Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново“, посочи министър Маринов.

И служителите на ТОЛ системата са ангажирани в обслужването на КПП-тата, като разпределят потоците така, че движението да е минимално натоварено.

Министър Маринов обясни, че КПП-тата се променят – направени са извън индустриалните зони и така хората, отиващи на работа не трябва всеки ден да попълват декларации. Също е отчетен и фактът, че много хора живеят във вилните зони на големите градове.

Генерал Мутафчийски обясни как се извършва идентифицирането на заразен с коронавирус. Предвижда се да се правят до 40 000 бързи теста на ден, което ще струва около 10 милиона лева на месец, посочи шефът на Националния щаб за борба с коронавируса и обясни, че има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. 

По думите му всеки от тях е важен на различен етап от развитието на епидемията.

Мутафчийски обясни, че според Световната здравна организация единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен, е с тест от вида Real time PCR. 
„Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1 000 или 1 200 случая дневно. Това значи около 30 000 теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 000 лева на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, обясни началникът на ВМА. 

Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. 
„Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 000 до 20 000 дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 000 теста, които съобразно цената в момента, са около 10 милиона лева месечно“, допълни ген. Мутафчийски. 

По думите му, когато вече е установено, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране като брой случай дневно, започват да се извършват така наречените спорни бързи тестове. 
„Тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се в широки граници до 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 милиона на месец“, добави Мутафчийски.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/572877436650546/

Снимка: БГНЕС

Източник: epicenter.bg