Днес премиерът Бойко Борисов при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, където имаше спешни задачи, свързани със струпаните ТИР-ове, заяви, че голямата заплаха за България в момента била…Българската социалистическа партия!?

Не за първи път Борисов прави подобни изявления. Свикнали сме, че за всички проблеми в държавата той обвинява „комунистите” или предишните управляващи (независимо че той самият е бил комунист и е на власт от десетилетие). Но днес не е време за политически боричкания и заяждания! В дни на тежка криза е време за единение и смирение, за подадена ръка и осъзнаване на собствените грешки, а не на заклеймяване и език на омразата, на политиканстване и оригиналничене! Мерките, предприети от правителството срещу COVID-19 са навременни и правилни, щабът начело с ген. Мутафчийски върши успешно своята работа, която дава резултати и надежда на хората. Всички сме българи, независимо от вяра, етнос и политически убеждения и кризата трябва да ни сплоти. Нека стъпим върху това, а не да се хлъзгаме в бездната на разединението!

БСП е най-старата българска партия, със 130 – годишната си история под нейното управление бе изградена модерна социална държава с развита индустрия, земеделие, духовност, просвета и здравеопазване…В годините на преход БСП бе партия гарант на националното съгласие. За БСП през годините гласуват милиони български граждани. В дните на криза опозиционната БСП подаде ръка на управляващите и подкрепи тежките, но нужни мерки на извънредното положение. В рамките на конституцията и закона социалистите са разумен коректив на действията на властта, предлагат навременни мерки срещу спекулата, за социална защита на хората, за отсрочване на плащането на сметки и кредити на гражданите, за защита на трудовия човек.

От епидемията никой не е застрахован, защото коронавирусът не подбира кой е гербаджия, социалист или безпартиен…Затова думите на Бойко Борисов бяха повече от неуместни и обидиха стотици хиляди българи, които тези дни се нуждаят от лидерство и от грижа! За тези си думи той дължи извинение – и по правилата на човешката етика, и по европейските закони за защита от дискриминация. С епидемията, а най-вече с тежките социално-икономически последствия България може да се справи само ако бъде единна. Нека си напомним, че Съединението прави силата. А разединението, политическите заяждания и езикът на омразата са път за никъде!

Проф. Светлана Шаренкова