Тази седмица едно съсловие олигарси – едри земеделци, привлече като магнит гнева на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. В интервю пред bTV той обяви, че „някои производители на зърно притежават острови“, а в същото време България е принудена да внася храни от първа необходимост от чужбина.

Каракачанов се върна назад във времето, когато България сама е задоволявала нуждите си от храни, а сега заради земеделските олигарси внасяме традиционни български продукти: картофи от Полша, а боб, леща и грах – от Китай. Земеделието ни, според вицепремиера, е в ръцете на няколко души с фирми, които получават всяка година 60 милиона субсидии, а произвежда борсови стоки като пшеница, царевица и слънчоглед, които се изнасят изгодно в чужбина. И това по време на криза, когато производството и транспортът са ограничени или спрени частично.

Вицепремиерът каза, че за някои зърнопроизводители се говорело, че имат дори острови. В качеството си на висш държавник той или има точните сведения, или се позовава на публикация на http://big5.bg  отпреди година, в която показахме за читателите си екстрите, с които са се сдобили братята Павлови от Добруджа, но живеещи на Малдивите като собственици на остров в Индийския океан.

Възмущението на Каракачанов видимо е оправдано, няколко земеделски олигарси усвояват стотици милиони от евросубсидии. Част от едрите земеделци въртят и брутални далавери с фондовете, като преподават земя на подизпълнители. Заграбват землищата на десетки села, оставят хиляди хора без работа и живеят като кресове на гърба на все още останалите да живеят в земеделските райони!

BIG5 събра информация за предполагаемите земеделски олигарси, възмутили вицепремиера. Ето някои от тях:

Светлозар Дичевски

Троянецът Дичевски е първенец в усвояване на земеделски евросубсидии. Той е син на Иван Дичевски – собственик на бившата фабрика „Болшевик“, днес „Витекс“ АД. Над 60 млн. лв. земеделски евросубсиидии са концентрирани в 20 компании, като половината от парите през 2014 година са получени от най-едрия зърнопроизводител в страната – Светлозар Дичевски. Данните показват, че бизнесът на зърнопроизводителите расте с всяка изминала година. За 2013 г. въпросните 20 дружества са имали общо оборот от почти 630 млн. лв., или за пет години приходите са пораснали четири пъти. Друг извод е, че 10% от постъпленията всъщност идват по линия на субсидиите.

Безапелационният шампион по субсидии Светлозар Дичевски – той е свързан с 5 компании, получаващи големи субсидии. „Октопод“-ът на Дичевски включва контролираните от него „Троя-авто“, ЕТ „Деси-Светла Симеонова“, „Ресен“, „Сортови семена Вардим“ и ЕТ „Агро-Светлозар Дичевски“. Чрез тях е получил 27.6 млн. лв. от общо 60.2 млн. лв., разпределени между двайсетте най-големи дружества. И в предишни години Дичевски отново е лидер с половината от фирмите и получени малко по-скромните 21 млн. лв. от пет негови фирми.

Групата на Дичевски е най-голямото земеделско дружество в България. Според консолидирания отчет на „Октопод инвест холдинг“ (в които от изброените дружества е включено единствено „Троя-авто“) приходите му за година наброяват около 300 милиона лева. „Октопод инвест холдинг“ се управлява от съпругата на Дичевски – Светла. „Октопод“-ът обработва общо около 232 хил. дка наета селскостопанска земя, а увеличаването на обработваемите площи се отразява както върху получените от дружеството субсидии (стига до близо 7 милиона в някои години), така и върху приходите от продажби, които стигат до 40 милиона годишно.

Недко Митев

Митев беше обявен за агробизнесмен на България за 2016 г., а с дружеството си „Недко Недков-Овчарово“ се нарежда на второ място в страната по размер на получените субсидии през 2015 г. Недко Митев е и сред най-едрите арендатори на земя в Добричко. Той е животновъд, но като зърнопроизводителите също е „абониран“ за редовни субсидии. Тук трябва да отбележим, че прави впечатление, че земеделските субсидии не само отиват в определен неголям кръг „земеделци“, но те сякаш са като затворен клуб, т.е. субсидиите се въртях само в кръга на клуба. Регистърът ДАКСИ показва, че от 2004 г. Недков е и в управлението на сдружение „Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България“. Навлиза и в съпътстващи бизнеси – построи инсталация за преработка на органични отпадъци в биогаз. В интервю за Fermera.bg Недко Митев споделя: „Субсидията се дава за свършена работа. Тя е едно подпомагане на икономиката в земеделието, сама по себе си не решава въпросите в едно стопанство. … В земеделието неуспелите хора са малко“. Успехите му на пазарите наистина са забележими, още повече, че 120 000 декара земи в България са под негово владение.

Братя Алексиеви ООД

Двамата братя Иван и Николай са известни и като Кланът Алексиеви, тъй като са пето поколение едри земевладелци. Обработват землища в района на селата Красен, Изворово, Росица, Росен, Житен, Добрин, Благовец, Житен, Сноп, Градини и Краище. Основните култури, които отглеждат, са пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Притежават едни от най-модерните селскостопански машини.

Кирил Жендов

ЕТ „Ренесанс КПДТ – Кирил Жендов“ е семейна фирма, в нея управляват Кирил и Татяна Жендови и двете им деца –  дъщерята Десислава като дипломиран правист отговаря за контрола по качеството, PR и контактите с чужбина, а синът Петър Жендов е завършил „Аграрна икономика“. Фирмата обработва над 2600 ха собствена, наета и арендована земеделска земя в област Добрич и по-конкретно в землищата на селата Лозенец, Загорци, Земенци, Крушари, Северци, Полковник Дяково, Добрин, както и в община Добричка – Божурово, Свобода, Овчарово, Росеново. Жендови отглеждат пшеница, рапица, царевица, слънчоглед и други земеделски култури. Разполагат със собствена складова база в с. Лозенец и с модерни нови селскостопански машини, закупени по програми на ДФ ”Земеделие“.  По „САПАРД“ семейната фирма има два проекта и един по Програма за Развитие на селските райони. Използва качествени семена при сеитбата на пшеница – собствено производство.

Илко и Иван Павлови

Вече в BIG5 сме писали за тези герои – едни от най-големите олигарси в земеделието, които живеят на Малдивите и се предполага, че един от островите е тяхна собственост. В Добруджа се завръщат, за да нагледат имотите и да уредят субсидиите си. За тяхна лятна резиденция превърнаха бившата дискотека на първа линия на крайморската алея в Балчик, в съседство с Двореца и Ботаническата градина. 

Двамата братя нашумяха през 2012 г., когато се разчу, че фирмата им е продала правото на строеж върху близо 2 000 дка от земите им, като сделката е била за малко над 60 млн. лв. Истински скандал край тях обаче се разрази две години по-късно – през 2014 г., когато започнаха строителство на огромна бетонна сграда, издигана върху декар и половина земя не къде да е, ами в Националния археологически резерват Яйлата край Каварна, върху дивите божури, точно „на първа линия“, с гледка към морето. Тогава съдът определи, че строежът е незаконен и трябва да бъде премахнат.

Илко и Иван Павлови освен, че са едни от най-богатите хора у нас, са и сред първите арендатори в Добричко, които обработват както собствени, така и наети ниви в землището на Генерал Тошево, а също печелят от земеделски субсидии за милиони. Според запознати, те разполагат и с няколко собствени самолета. 

Стайко Стайков

Стайков е „тежката артилерия“ сред земеделските олигарси. Председател е на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, обединяваща 39 от най-големите собственици на земеделска земя в България. Общата площ, която притежават членуващите дружества в асоциацията, е около 3 милиона декара, разположени в повече от 2 500 села в страната. 

Стайков се различава от останалите „чорбаджии“ и с по-високото образование и умението му да контактува на високо ниво с държавните институции, не отказва и интервюта. В края на миналата година Стайко Стайков настоя пред Министерство на земеделието Законът за земята трябва да се отложи заради „много бели петна“.

Стайков, обаче не живее в някое от селата, където са земите му, ами в Доминиканската република. За делата му в България го представлява дама с визия на модел висша мода, макар че и самият Стойков често прелита до родината.

Та кого от тези олигарси визира Красимир Каракачанов? Дотук описаните само братята Павлови и Стайков живеят на екзотични острови. Засега обаче още не се е чуло Стайков да е купил Доминикана.