Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов също е настанен в лечебно заведение

Общият брой на болните с коронавирус у нас вече е 412 души. През нощта са регистрирани още 13 души, а за вчерашния ден общо те са 33-ма. От тях приети в болница са 23-ма души. Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов също е настанен в лечебно заведение. Това заяви на ежедневния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той отказа да даде повече информация за състоянието на Адемов, тъй като не бил упълномощен от депутата.

За първи път е регистриран случай на Covid-19 в област Русе. Там с положителна проба е мъж, който се е завърнал от Австрия, където е работил в ски курорт. София отново е градът с най-много нови положителни проби – 21. В Добрич има два нови случая. Това са баща и дъщеря, съответно на 50 и 26 години.

По думите на проф. Мутафчийски до момента излекувани са 20 души – 14 мъже и 6 жени, като те са с по две отрицателни проби. Трима от тях, изписани през последното денонощие, са мъже от Варна. Най-младият излекуван е 27-годишен, най-възрастният – 80-годишен мъж.

„Общият брой на настанените в болница пък е 146 души, като 14 от тях са интубирани в София и Пловдив. В Кюстендил също има един пациент, който проучваме в момента и който е интубиран„, каза още шефът на ВМА.

Проф. Венцислав Мутафчийски отказа да каже в кои болници ще бъдат тествани за коронавирус депутатите. В отговор на въпрос дали ще бъдат проверени и журналистите, работещи в сградата на Народното събрание, той заяви, че очаква списък от председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Епидемиолозите ще направят проучване на д-р Адемов, за да видят кои са най-близките му контакти. Установяват се лицата с най-близък контакт. Ако депутатите дадат отрицателни резултати, то ще продължат да работят. Ние не можем да закрием държавата„, допълни той.

По думите на шефа на Националния оперативен щаб максималният брой тестове, които могат да бъдат направени в рамките на едно денонощие в България, е 1300.

В отговор на въпрос проф. Мутафчийски заяви, че няма отказана медицинска помощ на никого, включително на пациенти без здравни осигуровки. По думите му, само във ВМА има 8 такива пациенти, които са хоспитализирани и се лекуват.

Източник: Dir.bg