Общият брой на заразените с коронавирус у нас са 449 души. Това съобщи на редовен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

За последните 24 часа са установени 37 лица. От тях настанени в болници са 27, изследвани са 556 проби.

Една от положителните проби е от Видин. Това е първи доказан случай на COVID-19 в областта. 10 са смъртните случаи.

До този момент има две съмнителни проби на депутати, заяви Мутафчийски. Той уточни, че тези проби са направени във Военномедицинска академия, останалите са отрицателни. Негативен резултат има и при тестовете, направени в столичната болница „СофияМед“. Общо 182 депутати са тествани, някои от депутатите са тествани в други градове – Стара Загора и Варна. Обобщената информация ще бъде дадена от НС.  При нов случай на коронавирус в Парламента, може да се вземе пример от Израел – заразеният да работи от затворено с плексиглас помещение, с дистанционна форма на обсъждане и гласуване по групи“, обясни той.

Карантина на парламента, на този етап, не стои на дневен ред. Как ще работи Народното събрание, зависи от това има ли и други заразени, освен д-р Адемов.

Народните представители трябва да заседават по спешната актуализацията на „Бюджет 2020“ и искането на правителството извънредното положение да се удължи от 13 април на 13 май.

Има излекувани общо 25 души – 18 мъже и 7 жени. Най-младият изписан пациент е на 27 години, а най-възрастният – на 80. Средната възраст на излекуваните е 45 години.

Има нови двама починали за последното денонощие – двама мъже, единият е на 57 години в Кюстендил, другият е мъж на 40 години в „Пирогов“. 10 са общо починалите. Средната възраст на починалите спадна на 61 години.

167 души са хоспитализирани към момента, от тях 17 са интензивните случаи.

В София до 16 ч. има 8 случая, в „Александровска“ – 2, в „Токуда“ – 1 и амбулаторни пет. След 16 ч. има още 12 случая: в „Пирогов“ – 5, в Института на МВР – 2, Инфекциозна болница – 4.

В Благоевград има 3 случая, които са от Банско: жена на 27 години, мъж на 50 години и жена на 75 години.

В Смолян има 4 случая: мъже на 52 и 64 години и жени на 65 и 59 години.

Във Варна в болница „Света Марина“ има 2-ма мъже – на 26 и 43 години, и едно момиче на 9 години.

В Добрич има двама амбулаторни – мъж на 35 години и жена на 30.

В Пловдив има една жена на 53 години. В Пазарджик има една жена на 55 години в УМБАЛ Пещера.

В Монтана има мъж на 53 години.

Във Велико Търново има една жена на 75 години в областната болница.

Ген. Мутафчийски съобщи, че буквално преди брифинга е получил информация от директора на „Пирогов“ д-р Балтов за още една жена, която е била интубирана тази сутрин. Починалият 40-годишен мъж е починал от белодробна емболия.

„За случаят в Илиянци няма да носим отговорност. Няма положителни тестове от бързите, които се правят на полицаи. До момента са минали около 200 души, когато станат всички, ще бъдат обявени.

За да се облекчат мерките, трябва да има спадаща тенденция, малко на брой регистрирани болни“, коментира ген. Мутафчийски.

Тодор Кантарджиев заяви, че обикновено вирусът преживява дълго по гладка повърхност, защото той попада там с капките, отделяни от хората, които кашлят и кихат, и тези капки са опасни, защото вирусът ако е влажно и е хладно, да не изсъхне повърхността, вирусът е възможно да преживее дълго. Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално замърсена с вируса, когато се сетим, трябва да си мием ръцете с дезинфекционни кърпички, ако сме вкъщи – с топла вода и сапун. Да си пазим кожата, защото следващите месеци всички ще имаме обелена кожа от дезинфектантите и трябва да се знае, че вирусът може да остане на гладка повърхност и дреха, ако някой се е изкашлял срещу нас.

Източник: Dir.bg