В устата ми се слагат думи, които не съм казал, някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да влизам в такъв. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна

Това обяви доц. Атанас Мангъров тази сутрин пред Би Ти Ви. Той е част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата. А тезата му за колективния имунитет вбеси премиера и Бойко Борисов го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре.

В момента статута на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети, обясни Мангъров.

Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това – трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб, обясни Мангъров.

Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало, опонира той на пълната социална изолация.

Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя, обяви Мангъров. В момента по думите му у нас „нищо особено не се случва – под 600 заразени и 22 -ма умрели“.

Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист – не съм враг на държавата, какво трябва да стане, за да умират по-малко хора, обобщи доцентът.