В днешните кризисни дни, в които на риск е заложено здравето на българския народ, но не на последно място неговото препитание, са нужни ясни и ефективни мерки. Такава политика провежда министърката на земеделието Десислава Танева. По нейна инициатива големите търговски вериги бяха задължени приоритетно да предлагат стоки от български производители. Тази политика е много важна, защото тя ще спаси поминъка на хиляди български фермери, на малки и средни производители от хранителната и преработващата промишленост.

Навлизането на търговските вериги преди години задуши малките квартални магазини и сви бизнеса на българските производители. Чуждите вериги изнасят печалбите си извън страната и днес, във време на тежка криза, те дължат на България да върнат жеста, като предлагат приоритетно български стоки и храни! Съпротива вече има, но уважение буди това, че министър Танева даде ясен знак, че ще устои на натиска и ще защити водената национално отговорна политика, че е готова да поеме ударите и докрай ще защитава интереса на българските производители!

А тези мерки трябва да продължат и след извънредното положение, защото те са вярното решение, а не кризисен популизъм, както твърдят някои.

Политиката, водена от министър Танева, е адекватна на променящите се условия в Европа и света. Кризата показа, че на ход е националната държава и защитата на националния интерес. А какъв по-важен национален интерес има днес България от възраждането на българското производство, което от три десетилетия бе мачкано и търпеше нелоялна външна конкуренция.

България винаги се е славила като овощната градина и житницата на Европа, а доживяхме да ядем вносни и със съмнително качество храни, плодове, зеленчуци, месо. Освен ефективна и родолюбива, тази мярка дава и още една надежда – че във време на криза управляващите могат да приемат разумните и работещи предложения на опозицията. Корнелия Нинова и БСП вече три години предлагат въвеждането на тази политика, но ГЕРБ постоянно я отхвърляше. Да се надяваме, че не само във време на извънредно положение основните партии ще намират консенсус по важни за България и нейните граждани въпроси!

Министър Танева ясно заяви, че във време на криза най-големите тежести трябва да понесат най-богатите, а най-малко трябва да страдат бедните и нуждаещите се. Тази социално отговорна позиция заслужава уважение.

Мярката в защита на българското производство е лъч надежда, че в момента, в който приключи извънредното положение, държавата ще е подготвена да помогне на хората да стъпят на краката си, да запазят поминъка си и ще тръгне бавно, но сигурно към възраждане на икономиката и земеделието. Министър Танева, имате подкрепата на ЗЕМЯ за патриотичното Ви начинание! ​

Проф. Светлана Шаренкова