Днес на 17 април се Навършват 21 години от кончината на политикът и държавникът Николай Добрев. Историята ще го запомни като Рицаря на съгласието и разума, който на 4 февруари 1997 г. чрез исторически компромис и връщане на мандата за съставяне на второ социалистическо правителство спаси България от тежко политическо противопоставяне, разруха, морална и политическа криза. Тогава Николай Добрев преподаде безпрецедентен урок по морал и българщина, който ще задължава политическия ни елит да следва пътя на националното съгласие и поставянето на държавния интерес над партийния.

Николай Добрев бе голям български патриот и социалист трето поколение. Беше истински достоен българин, истински мъж, верен приятел, вдъхновяващ лидер! Непоколебим идеалист, яростен борец с корупцията, той бе макар и за кратко успешен министър на вътрешните работи. Държавническата му постъпка на 4 февруари бе част от логиката на мирния преход – най-голямото достижение на страната ни в последните три десетилетия. Без онзи 4 февруари 1997 г. днес България нямаше да е член на Европейския съюз, а БСП щеше да е част от миналото, а не лявата и социална българска партия.

Именно затова нека в днешното тежко и кризисно време личности като Николай Добрев щяха да са пример за държавническо поведение и лидерство.

Поклон пред светлата му памет!

Проф. Светлана Шаренкова