Шефката на алкохолния завод купува и ипотекира апартаменти в центъра на столицата

Десислава Николова, майката на дрогирания убиец Кристиан Николов, прави любопитни сделки като частно лице, показва справка на „Уикенд” в Имотния регистър. Със собственото си име тя пазарува на две места – в София и Карнобат, като в столицата купува апартаменти, а в провинцията – ниви.

Първата й сделка в София е от 1998 г., когато е на 26 години, ползва фамилията Пешева и вече е част от алкохолния бизнес на Миню Стайков. Тогава със съдружник купуват апартамент на столичната ул. „Асен” 81, буквално на две крачки от НДК. През 2004 г. е ипотекиран за 13 хил. евро, като парите са върнати след две години. Веднага обаче същото жилище е заложено за 35 хил. евро, които са възстановени на банката отново след две години. През 2009 г. този апартаментът е продаден от Десислава, която е вече с фамилия Николова, заедно с тогавашния й съпруг Асен Николов на фирма „АС оптимус”.

Справка в Търговския регистър показва, че собственици на тази току-що вписана фирма са отново Асен Николов и Десислава Николова.

Само месец след сделката тя напуска фирмата. На следващата година на тази компания е наложен запор за 10 хил. лева. Той е в полза на децата им Кристиан, Анна и Денис Асенови Николови. Минава една година и запорът е вдигнат. Кое налага тези еквилибристики, знаят само бизнес дамата и мъжът й.

През далечната 1999 г. заедно със съдружничка, братовчедката на Миню Стайков купува поредния апартамент в София.

Той е 105 кв.м. и е на хубавата столична улица „Мальовица” 3. Това жилище също минава през няколко ипотеки, като през 2005 г. например е заложено за 80 000 евро. Тези пари, както е вписано в регистъра, са предоставени на близки на Николова. След това апартаментът минава през още една ипотека през 2015 г., като тя е заличена миналата година.

През 2002 г.  със съдружници Десислава Николова се сдобива с още една собственост, този пък  на ул. „Пиротска” 90 – магазин, половин декар двор с някаква паянтова къщурка в него. Следва позната схема – ипотека и връщане на парите след кратък срок.  През 2005 г. Десислава Николова вече сама купува апартамент от 78 квадрата на ул. „Аспарух” 55. Десет години по-късно тя го продава. Къщата с голям двор на бул. „Васил Левски” 51, в който е настанен ресторантът на Асен Николов, е купена през 2008 г. и е ипотекирана за 70 000 евро. Банката си получава заема през 2016 г.

Следва още един апартамент, придобит със съдружници от Десислава Николова, като той е отново на престижно място в столицата. Става въпрос за дом от 100 квадрата на ул. „Горски пътник” 21, взет през 2015 г. и ипотекиран за известен период.
Една от последните имоти сделки, направени от бизнес дамата, според регистъра, е покупката на половин декар земя в местността „Коеджик” край язовир „Искър”.
В Карнобат интересът й е насочен към изкупуване на огромни площи земи край селата в района. Тя ги пазарува ударно през 2004 и 2005 г., като някои от тях са заложени в банка. Ипотеките са частично върнати през 2012 г.

Тези покупки на ниви са направени от Десислава Николова, но част от тях са записани на „Десислава Пешева-Комерс”. Това е същата фирмата, на която се води и скъпият джип, с който беше смляна колата на Милен Цветков. Както стана известно, тази фирма  получава половин милион лева от фонд „Земеделие”.

Регистърът е фиксирал и прехвърлянията на имотите на винпрома в Карнобат на акционерите Миню Стайков, Жозеф Фегали, Десислава Пешева и Стефан Горинов, а също и от тях към столичното дружество „СИС индурстрийс”.