Американският милиардер смята, че на фона на днешната пандемията на коронавируса е време за сътрудничество, а не за прибързани обвинения срещу Китай.

„Няма да се върнем към нормалното до една до две години. Ще можем да излезем от тази първа фаза, въвеждайки система за дейност, която работи без риск за връщане към експоненциалната фаза на прогресия в началото. Със система от тестове и проследяване ще бъдем в състояние да установим бързо огнищата на инфекция и да ги ограничим. Но няма да се върнем към напълно нормална дейност, защото хората ще бъдат много притеснени от идеята да бъдат заразени и ще променят драстично поведението си. Дори решенията на правителствата няма да ги върнат на стадионите, докато не бъде доказано, че терапиите или ваксина не са направили остатъчен риска от смърт, казва милиардерът Бил Гейтс в интервю за „Фигаро“.

На въпроса трябва ли да се потърси отговорност от Китай за това, че се е опитал да скрие истината за епидемията Бил Гейтс отговаря: „Много е трудно да бъдеш страната, в която започва епидемия. От един определен момент Китай използва много твърди мерки, за да спре вируса и вече не е източник на разпространение на инфекцията. Часът за равносметка ще дойде, разбира се, но посочването с пръст на виновните днес не е конструктивен подход. Икономиката ни е спряла, светът страда, приоритетът би трябвало да бъде сътрудничеството“.

Запитан как приема обвиненията, че е „изобретил вируса, за да продава ваксините си“, Бил Гейтс коментира: „Този вирус предизвика огромно опустошение в невероятен мащаб. Дори аз, който бях предвидил този тип пандемия, съм изумен от степента на щетите. Наистина е глупаво хората да си мислят, че бих могъл да направя такова нещо. Нашата фондация дарява, спасява животи, не правим пари с нашите проекти“.

„От 2000 г. ние и нашите партньори намалихме броя на смъртните случаи от инфекциозни заболявания от 10 милиона годишно до 5 милиона. Нашите критерии са спасените животи. Мога да го направя, защото харча парите, които спечелих в предишната си кариера“, казва още Бил Гейтс.