2024 е срокът за завършване на цялата АМ „Хемус“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие

Имаме готов механизъм, по който да продължим действието на Националната програма за енергийна ефективност. Тази програма обаче първо трябва да се подложи на широк обществен дебат и да постигнем както политически, така и обществен консенсус. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на bTV по повод искането на Камарата на строителите за връщане на държавната програма за саниране.

„Програмата за саниране е важна, но трябва да я подложим на обществен дебат. Знаете какъв беше ефекта от нея. Тя дава възможност и за заетост на много малки и средни регионални компании, защото ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то тук са малките и средните“, каза Нанков.

Припомняме, че вчера Камара на строителите проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която настояха са връщане на държавната програма за саниране, както и да бъдат разрешени строителни дейности между 14 и 16 часа. Като причина те изтъкнаха, че строителството и конкретно въпросната програма са „ключът“ към излизането на страната ни от кризата и справянето с безработицата.„Наредбата за спиране на шума между 14:00-16:00 ч. трябва да мине на обществено обсъждане. Знам, че строителите в ЕС искат да измъкнат икономиките от кризата. Хората искат да работят, факт е че има ограничения в много сектори. България най-рано въведените мерки, но и най- либералните“, коментира Нанков.

Зам.-министърът съобщи и сроковете, в които ще бъдат готови важни инфраструктурни обекти:

Южната дъга на Околовръстното ще бъде пусната изцяло в средата на 2021 г.- август месец.

Първият участък на АМ „Хемус“ е готов, продължава работата по трети и десети участък. Има подсигурено финансиране, а АМ „Хемус“ ще е готова през 2024 г., заяви Нанков.

Тунелът под връх Шипка ще има финансиране през ТОЛ такси, АПИ и държавата и ще бъде най-дългият в България – 3 км, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие.

За АМ „Струма“ сроковете са до 2026 г. Магистралата може да бъде завършена с държавно финансиране. Остава само Кресненското дефиле, увери Николай Нанков.