Сутрешното изявление на премиера не променя впечатлението ни, продължаваме да мислим, че щабът беше употребен за всяване на страх. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за „Неделя 150“ по БНР

„Помним всички думите, включително на премиера – за трупове, чували от трупове, морги, катафалки, ад, който идва и който не случи. В момента, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати. Употреби ги в първите дни, когато бяха най-големите страхове, след това, виждайки, че вече му вредят – закрива щаба. Пиарски подход в тежък момент“, заяви още лидерът на БСП, цитирана от „Фокус“.

Правителството закъснява и няма икономически и социален план за излизане от кризата, подчерта Корнелия Нинова.

Тя даде пример с европейските държави, където щабовете се оглавяват от вицепремиер.

„Т.е., носи се политическа отговорност. Г-н Борисов прехвърли отговорността на експертите в щаба и в момента, в който те вече му натежаха, се освобождава. Тук отговорността е политическа и лично негова“, каза още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че в Европа и в света вървят успередно две тенденции в политиката.

„Едната са мерките, които да гарантират здравето. Другата, която все повече набира сила, са конкретни, ясни, икономически и социални планове за излизане от кризата, за стабилизиране на икомониката из а грижа на хората. Когато цитираме други европейски лидери, би трябвало да се позовем на такива думи като: „Никой няма да остане сам в кризата“, „Ще се погрижим за всеки от вас“. Това са все цитати от големите европейски лидери. Не можеш да се грижиш единствено и само за здравето, без да мислиш за последиците. Вече имаме близо 100 хил. безработни. Туристическият бранш е на колене. Малкият и среден ибзнес масово пред фалит. Стотици хора останаха в неплатен отпуск, без никакъв доход. Това са в момента големите предизвикателства. Правителството закъснява. Нямат икономически и социален план за излизане от кризата. Досега действаха на парче. Даже министър-председателят сутринта каза – проба-грешка. Така не може да се управлява държава – с проба-грешка. При икономическата рецесия и тежките социални последици, които се задават. И там ли ще бъде на проба-грешка“, попита още Нинова.

Лидерът на БСП предложи прочита на оглавяваната от нея партия за излизане от кризата. Според нея той трябва да съдържа поне четири неща.

„Първото е българско, родно производство и българска икономика, държавна помощ, инвестиции в българска родна икономика. Как да стане това. Разумният държавник ще вземе най-важните сектори в държавата, които му осигуряват БВП. Има ги в НСИ. Това са: добивна промишленост, преработване, строителство, земеделие. Виждаш, че те ти носят най-много в икономиката и в тях има заети най-много хора. И се прави държавна програма как да се подпомогнат тези ключови сектори, за да извлекат икономиката, защото към тях има много съпътстващи дейности“, допълни още Нинова.

Тя отбеляза, че икономиката се пренастройва в Европа и САЩ.

„Започват да си пренастройват инвестициите и да си изтеглят производствата от Азия: Китай, Виетнам и т.н. Кризата показа, че трябва да се съкрати пътят на доставката и там, където има възможност, да се върнат производствата по-близо. Освен това да се диверсифицира риска. Това означава, че в момента Европа, в частност и ние, ставаме изключително интересни за преместване на фабрики, на производства на икономически единици тук при нас. Трябва да започне един сериозен разгтовор между българското правителство и европейски правителства, САЩ, в кои сектори България може да предостави възможност за инвестиции. В Европа заговориха за реиндустриализация. Чувате ли я тази дума от две седмици? Ние от БСП говорим за реиндустриализация поне три години. Никой не ни чу. Кризата показа, че това е важно. Третото е потреблението. Третият лост за ръст на икономиката, за да може да се стабилизираме, е потреблението. Как да стане това? Само с повишаване на доходите, когато повишиш доходите на хората, чрез потребление те ще дръпнат икономиката и ще внасят данъци и осигуровки обратно. Тук идва въпросът за безвъзмездната помощ, която се дава в цяла Европа. Трябваше да се осигури минимален базов доход на хората, които останаха в неплатен отпуск, на самоосигуряващите се. Ние предложихме една минимална работна заплата с осигуровките. Безвъзмездно да се осигури на хотелиери и ресторантьори помощ да им се изкупува това, което имаше като продукция и да се даде на социално слаби хора. Да им се отложат данъци, такси смет и т.н. Това също един вид държавна помощ“, изтъкна още лидерът на БСП.

Според нея четвъртото, за което никой не говори, а е интересен факт, е човешкият ресурс.

„Помните ли, че преди кризата работодателите много страдаха от липса на работна ръка в някои сектори. Искаха да внасяме от бившите републики, от Азия, от Африка. В момента българите, които работиха в Европа, се върнаха поради кризата. Скоро сигурно отново ще

се отворят коридори да пътуват и да тръгнат обратно, но и в Европа в момента икономиките страдат. Според мен максимално бързо, даже закъсня правителството, трябва да се направи анализ какви работници се върнаха в България и как да ги задържим тук. Т.е., с една среща с работодателите да се види какви специалности им трябват, има ли такива българи, дошли си обратно и да им предложим такива условия, че те да останат тук“, каза Нинова.

Тя обобщи, че става въпрос за българска икономика, чужди инвестиции и български работници, които в момента са тук.

„Управлението на Бойко Брисов е вредно за България, целта на БСП е да промени модела на управление, в който има паралелна държава, задкулисие, корупция, липса на справедливост и т.н. Когато партията е решила каква линия на поведение ще държи, по нея всички се съобразяват с това“, подчерта още Нинова.

Управляващите стигнаха дъното, когато попитаха защо премиерът да ходи в парламента, когато дават пресконференции, каза още Корнелия Нинова.

Според нея премиерът Борисов си прави пиар с това, че търси съгласие с опозицията.

„Ако г-н Борисов 10 години е превърнал политиката в пиар, а ние сме алтернатива, не е логично аз и БСП да си служим с пиар, за да си правим реклама. Алтернативата на пиара е сериозната, задълбочена политика, която се прави в парламента със законодателни инициативи, а не с празни приказки на пресконференции и с управление на държавата през телевизора. Те стигнаха дъното, когато попитаха защо премиерът да ходи в парламента, когато дават пресконференици“, заяви още Нинова.

Според нея досега не е казал къде е харчил парите на българския народ.

„Играе си на обединителя, на добрия, който кани всички на думии, но на действия отхвърля всичко, което е алтернативно и всичко, кеото е в стил „Слушам, г-н Борисов и изпълнявам“. В парламентарната република мястото за съгласие в криза, за алтернативи и спорове е в българския парламент“, коментира още Нинова.

Според нея 50% от българска продукция в търговските вериги няма и това е било лъжливо обещание.