Губернаторът на Ню Йорк поиска всеки регион да излъчи лидери, които да създадат система, на която да оказват всекидневен мониторинг

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че той ще бъде ръководен от научни заключения и данните, а не от инстинкта си при решението за отваряне на икономиката., предаде БНР.

Процесът по вдигане на рестрикции се очаква да започне в средата на месеца и по думите на Куомо това ще стане регион по регион. Той поиска всеки регион да излъчи лидери, които да създадат система, на която да оказват всекидневен мониторинг.

Смъртните случаи в щата надминаха един милион, но броят на жертвите на ден бележи спад. Въпреки информации за подобряване на ситуацията обаче, правителствен документ, разпространен от вестник „Ню Йорк таймс“ показва скок в смъртните случаите в страната- над 3 хиляди на ден- към юни.

Междувременно най-големият собственик на молове в САЩ отвори врати на няколко търговски центъра в Тексас, Джорджия и в около десет други щата. Местни медии съобщават за ограничаване достъпа до места за игра, затворени чешми, служители с маски и забрани за пазаруване по групи.