Ежедневникът получи общо три приза, вижте за какво:

Вестник „Ню Йорк таймс“ е големият победител на тазгодишното издание на престижните американски журналистическите награди „Пулицър“, предаде Франс прес, цитирано от Dir.

Ежедневникът получи общо три приза, включително за поредици статии за кризата с такситата в Ню Йорк и за руския президент Владимир Путин.

Крайната дата за подаване на кандидатури бе 25 януари, в резултат на което отличаването на статии за новия коронавирус, за чиято поява бе съобщено в Китай в края на миналата година, бе малко вероятно, отбелязва Франс прес.

След като миналата година наградите „Пулицър“ преминаха под знака на отразяването на президента Доналд Тръмп, а през 2018 г. – на движението против сексуалните посегателства срещу жени #MeToo, тази година нямаше ясно очертана доминираща тема.

„Ню Йорк таймс“ бе отличен за поредица статии за проблемите на нюйоркските таксиджии, принудени да изтеглят колосални кредити, за да си платят лиценза, преди бизнесът им да бъде съсипан от услугите за споделено пътуване.

Вестникът бе награден и в международната категория за отразяването на, според него, маневрите на Путин, за да консолидира властта си в Русия и да засили своето влияние в чужбина.

Третият приз на „Ню Йорк таймс“ е в категорията „Коментар“. Заслужи го есе на журналистката Никол Хана-Джоунс в рамките на проекта „1619“ на списание „Ню Йорк таймс“, което е притурка към неделното издание на вестника. Проектът бе посветен на 400-годишнината от пристигането на първите роби на територията на бъдещите Съединени щати и приноса на афроамериканците за изграждането на страната.

По две награди „Пулицър“ получиха информационният сайт с идеална цел Про Публика (ProPublica) и списание „Ню Йоркър“.

Престижните отличия са учредени през 1917 г. от американския журналист и издател от унгарски произход Джоузеф Пулицър. Наградите „Пулицър“ се присъждат на журналисти от американски издания. Миналата година паричната стойност на премиите бе увеличена от 10 000 на 15 000 долара, отбелязва ТАСС.