„Предполагам че на властите в ОАЕ се оказва огромен натиск от българските власти, но тук е правова държава и има закони. България абсолютно не е правова държава, тя се управлява от хунта в момента. Докато ми се случи това не го вярвах, виждах разни неща, но не вярвах, че това е истина“

Това обяви по телефона пред bTV намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който е обвинен за 11 престъпления от прокуратурата.

Хазартният бос обяви също така, че е имал много чести контакти с финансовия министър Владислав Горанов и го призова да си подаде оставката, защото Горанов обяви, че не е знаел нищо по въпроса за данъчното облагане на хазартните му фирми. Той добави, че има много доказателства за това, защото контактите са им били лични, по телефона и с есемеси.

Законът за хазарта е приет по предложение на Менда Стоянова. Може ли една политическа сила да не знае какъв данъчен закон е приет по нейно предложение, попИта Божков.

„Всичките ми контакти по този закон са били с Влади Горанов лично- има доказателства за това. Законът не се тълкува, а се изпълнява – уловката е в правилата. При едни правила данъкът е един, при други – данъкът е друг. Това е истината – каза още Божков. – Налагането на запори без актове е незаконно. Те се отказаха от едни 500 млн. лева, които плащахме, за да измислят 700 млн. или 1 милиард. Тези въпроси предлагам да бъдат зададени на Бойко Борисов и на Горанов. Контактите ни с Горанов бяха много чести, така че да бъде добър да си подаде оставката. Това са лични контакти, разговори по телефона, есемеси. Нали Горанов каза, че ще си подаде оставката, ако е контактувал с мен или е знаел (б.р. – за данъците, които плащат фирмите му). Мога да ги дкажа тези контакти много лесно, това е въпрос за прокуратурата, като подам сигнал там. Досега не можех, понеже бях в затвора в Дубай. С Горанов обсъждахме много неща, но сега да не ги коментираме. Той ме е запознавал с председателите на Комисията. Подготвям сигнал в момента – той ще е до всички институции и медии“.

Сега държавата действа като мутрите през 90-те години, заяви още Божков.

„Навремето мутрите какво правеха – има проблем, ще помагаме и плащаш. Почват да те пазят, после ти казват: „Дай част от бизнеса“. Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри правят същото – вече бухалките не са вериги и прътове, а прокуратура, ДАНС, НАП. Знаете ли кое е общото между онези години и сега? Бойко Борисов – той беше и тогава, и сега. А различното е Пеевски. Той седи в сянка като паяк и дърпа конците. Да не би аз да съм назначавал Гешев за главен прокурор. Пулична тайна е кой го назначи“, обяви Божков.

„Държат близките ми като заложници. Ако се върна само ще ми запушат устата и хората пак ще бъдат заложници. Има от какво да се страхувам. В държавата няма право и ще ми запушат устата. Аз нямам даже предявени обвинения, никой не ме е търсил. Назначили са ми служебни адвокати все едно съм социално слаб“, натърти Божков.

Той обясни, че от януари е в Дубай и в момента живее в апартамент под наем там, като се придвижва съвсем свобовдно навсякъде из ОАЕ.

„Статутът ми е на резидент. В ареста прекарах около 2-3 седмици. Точно колко – не знам. И не в ареста, а в затвора. Нямах достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямах затворнически номер, с една дума не съществувах. Дубайските власти ме освободиха, когато разбраха какви са нещата, а не както бяха представени от българските власти. Сега нямам никаквми ограничения от властите. Нямам охрана, от кого да се охранявам? С Георги Попов сме заедно, виждаме се с приятели от чужбина, които ни помагат с пари, защото сметките ми са запорирани. Ако обаче напуснем ОАЕ сигурно ще ни арестуват“, разказа Божков.

Той обяви, че не е бягал, че си е бил по работа в чужбина и два дни след това дошла и заповедта за ареста. Божков на няколко пъти натърти, че ако е бил в България, то е щял да бъде вкаран в ареста, откъдето нямало да излезе жив. „Нямаше физически да изляза от ареста, абсолютно се страхувам физически“, твърди бизнесменът.

Божков има 11 обвинения от прокуратурата, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние.

Той разказа, че се е чувал със сина си Антон, вкючително и вчера. Антон Божков също е обвиняем за пране на пари, също бе задържан, но по-късно бе пуснат срещу 1 млн.лв гаранция. Според Васил Божков сина му е обвинен за неща и време, в което е бил в Англия и не може да има нещо общо. Бизнесменът разказа, че не се е чувал с жена си Елена Динева, защото тя е в ареста. Динева е обвинена за участие в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков. Вчера съда за пореден път отказа да я пусне от ареста. Според Божков тя е държана като заложик. Не можело един свидетел да казва едно, а други десет друго и да се вярва на единия, смята той.

Всички, които ме познават са наплашени, казва им се ще ви се случи като на Божков, каза още бизнесменът. И вас ще ви арестуват сигурно някой ден, че правите интервю с мен, обърна се той към водещият.

Той обяви, че няма нищо общо с певицата ЛиЛана, но не отрече, че и тя вероятно е задържана заради него. Певицата е обвинена за злоупотреба с евросредства и заплахи към държавни служители. На повторен въпрос дали има нещо общо с нея и евросредствата, Божков обяви, че той не е за 1,2,3 млн.евро. Спечелих отдавна  много пари  и изобщо не ми се налага да се занимавам и интересувам от еврофондове, твърди бизнесменът.

Божков обясни, че в момента няма никакви средства, но негови богати приятели-чужденци, но не руснаци му помагат. Давали му по 1,2, 5 милиона.

Той намекна, че познава хора от ръководството на ОАЕ. Може да се познавам с някой от ръководството, но не ми помагат, казва той.

Божков обяви, че вече е подготвил документите за дело срещу България в Лондон заради случилото се с колекцията му. Едно от първите неща, които направи прокуратурата беше да влезе и да изземе стотици и хиляди експонати, притежавани от бизнесмена.

Тогава от фондация „Тракия“ обявиха, че се изземват законни – идентифицирани и регистрирани по всички правила, предмети от колекцията на Васил Божков и обвиниха прокуратурата, че предприема своеволни и незаконни действия, „целящи да разрушат културно-историческото ни наследство“. От фондацията сигнализираха, че изземването се извършва по начин, който застрашава културните ценности – в опаковъчно фолио с балончета

Според Божков отношението на българската държава било като на талибаните, които унищожили много световно културно-историческо наследство.

Бизнесменът се обяви за десидент и борец срещу тоталитарната държава преди 1989 г. Повод за това му даде въпрос какво точно е правила в офиса му оригинална бланка за негова криминална регистрация.  Оригинална бланка на МВР с две стари присъди на Васил Божков и криминална регистрация бяха разпространени от прокуратурата още преди седмици с твърдението, че документите, както и огнестрелно оръжие, са били заключени в каса в сградата на „Нове холдинг”. От оригиналната бланка на МВР става ясно, че Васил Божков е бил задържан и осъждан по времето на социализма. Става дума за две присъди. Първата е от 1979 г. за незаконна тогава хазартна дейност, а втората е от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. От прокуратурата  обявиха тогава, че са разпоредили на главния секретар на МВР да провери как въпросната оригинална бланка е попаднала в Божков, след като трябва да е в регистрите на МВР.

„ЛЕВСКИ“

По тази тема той отново обвини Бойко Борисов.

„Аз бих направил за „Левски“ всичко, за да върви добре. Както виждате, отново искат силово да действат: „Няма да помагаме, ако не се смени собствеността“. Това какво значи?

„Левски“ е АД. Да сте чували да има анжгажименти акционерите да издържат АД-тата си. Аз съм готов да дам акциите на всеки един, само да бъде спасен клубът. А кой унищожи „Левски“ всички знаем. Благодаря на феновете за направеното по време на карантината (б.р. – за даренията от фенове за спасяване на отбора).

Борисов унищожи „Левски“, защото унищожи компаниите, които издържаха клуба при грубо нарушние на закона. Какво каза той? „Дайте да да грабим акциите, после ще помогнем. Да е дал една стотинка Борисов за нещо? С парите на народа вика: „Аз дадох“.

И как ще помогне? С кредит, че после да се връща. Или ще намери друг идиот да го издържа и после ще го подгони и него.Това е преса да отнемане на имущество, аз съм инвестирал в клуба 25 млн. за по-малко от година.

С акциите – бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги подари на феновете, или на който иска. Те не ми трябат, вече не мога да направя в тая ситуация за „Левски“ нищо. Единственият начин е да се прегледа внимателно закона, да се отменят всички акции срещу мен и компаниите ми, които издържат „Левски“, да почнат пак да го правят.“

Божков обвини и председателя на Националния фенклуб на „сините“ Степан ПХиндлиян, че действа в угода на Бойко Борисов и работи срещу доброто на клуба.

Източник: bTV