На лични съобщения хакери искат 1200 лв. в биткойни чрез заплахи за разпространение на данни

Читатели на BIG5 сигнализираха, че получават на лични съобщения във Фейсбук заплашителни изнудващи писма.

Хакери пишат на потребители в социалната мрежа, че имат постоянен достъп през камерите им, като по този начин разполагат с техни видеа от сайтове за възрастни, както и с достъп до всичките им контакти.

„Мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона, но вие не знаете за това. Имам достъп и до всичките ви контакти и цялата ви кореспонденция“, пишат заплашително хакерите.

За да спре тормозът, те искат в рамките на 72 часа откуп от 1200 лв. в биткойни, като дават и съответната инструкция как да се закупят и на кой адрес да се изпратят. В противен случай потърпевшият е заплашен въпросното видео да стигне до всички контакти (виж текст по-долу).

Факт е, че камерите на компютрите и лаптопите ни наистина могат да бъдат уязвими на атаки, ако не сме взели предварително мерки. Добре известно е, че след като хакерите получат достъп до вашия компютър, те могат да инсталират програми, които да включват вашата уеб камера, без да се задейства светлинен сигнал.

Ето защо трябва специалистите съветват да покривате с лепенка камерата или да я изключвайте, когато не я използвате.

Това обаче продължава да дава на хакерите пълен достъп до вашия компютър. Те могат да претърсват вашия имейл акаунт, историята на браузъра и паролите, документите ви и всичко друго, което си поискат.

За да получат достъп до вашия компютър, хакерите използват инструмент за отдалечен достъп или RAT, които обаче се нуждаят от вашето разрешение, за да споделите с някого достъпа до компютъра от разстояние. Това означава, че хакерите ще се опитат да ви подмамят чрез фалшиви прикачени файлове в имейл, злонамерени линкове, троянски коне или известия за фалшива техническа поддръжка.

Windows има вграден RAT. За да изключите функцията Remote Assistance в Windows, отидете на Start>>Control Panel. В полето за търсене в горния десен ъгъл, изпишете ‘remote’ и кликнете върху линка ‘Allow remote access to your computer’“. Махнете отметката до опцията ‘Allow Remote Assistance connections to this computer’ и кликнете върху ‘OK’.

А ето и текстът, с който се изнудват потребители на социалната мрежа, независимо дали те имат или не въпросното компрометиращо видео. Едва ли всеки може да си спомни точно какво е правил или не в близост до компютъра си.

Имам вашето видео с онанизъм

Здравейте!

Аз съм хакер, който има достъп до вашата операционна система.

Това означава, че имам пълен достъп до вашия акаунт.

Гледам те вече няколко месеца.

Факт е, че сте били заразени със злонамерен софтуер чрез сайт за възрастни, който сте посетили.

Ако не сте запознати с това, ще ви обясня.

Троянски кон ми предоставя пълен достъп и контрол над компютър или друго устройство.

Това означава, че мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона, но вие не знаете за това.

Имам достъп и до всичките ви контакти и цялата ви кореспонденция.

Направих видео, което показва как се задоволявате в лявата половина на екрана, а в дясната половина виждате видеото, което сте гледали.

С едно щракване на мишката мога да изпратя това видео до всички ваши имейли и контакти в социалните мрежи. Мога също да публикувам достъп до цялата ви електронна поща и съобщения, които използвате.

Ако искате да предотвратите това, прехвърлете сумата от (1200 лв.) На моя биткойн адрес (ако не знаете как да направите това, пишете на Google: Купете биткойн).

Моите биткойн адреси (BTC портфейли) са: 3DbxURXctan4U5zkNeD1zA8wPRm142Z7jW

След получаване на плащането, ще изтрия видеоклипа и никога повече няма да ме чуете.

Давам ви 72 часа да платите.

Имам известие за четене на това писмо и таймерът ще работи, когато видите това писмо.

Подаването на жалба някъде няма смисъл, тъй като този имейл не може да бъде проследяван като моя биткойн адрес.

Не правя грешки.

Ако открия, че сте споделили това съобщение с някой друг, видеоклипът ще бъде незабавно разпространен.

На Ваше разположение!