„Като парламентарна група подкрепихме въвеждането на извънредно положение, защото разбираме сериозността и отговорността пред всички политици в такъв критичен момент. Нещо повече- направихме предложения, които подобриха решението на парламента. По настояване на „БСП за България” то беше ограничено със срок и отчете основни конституционни изисквания за защита правата на българските граждани. Сега, когато пристъпваме към отмяна на извънредното положение, но оставане на мерките, всъщност, мисля, че разговорът трябваше да протече по друг начин. Все още имаме време да го проведем по друг начин.“ Това заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова, лидер на БСП. Публикуваме цялата ѝ реч

Ние смятаме, че днес  правителството трябваше да направи отчет на досегашните мерки – какво е въздействието им поне в три аспекта.  В здравния аспект: как досегашните мерки се отразиха на овладяване на кризата, на спасяване на човешки живот, на ограничаване на разпространението на заразата. Освен това обаче, отчет за състоянието на здравната система, за модела на финансиране на болниците в България, както и за заплащането, създаването и развитието на кадрите в здравната система.

На следващо второ място тук трябваше да имаме един анализ как досегашните мерки са се отразили в икономически и финансов аспект. Какви са спадовете в икономиката, какво се очаква в приходите на бюджета? Защото объркването по отношение на финансите на България става пълно. През февруари министър Горанов обяви, че сме на излишък. През март г-н премиерът – че сме на дефицит от 3.5 млрд. Оказва се, по официалните отчети, че за първото тримесечие все пак сме на излишък. Въпреки това управляващите приеха актуализация на бюджета с възможност за кредити до 10 млрд. лв. Съмнявам се дали някой в държавата знае какво е реалното финансово състояние на държавата и бюджета. Сега, когато приемаме следващите стъпки, този отчет и анализ е необходим, защото той ще ни  даде базата, на която да се вземат следващи решения. Няма го и този финансов и икономически анализ на правителството.

Третото, което днес би трябвало да чуем, преди да взимаме решение как да действаме оттук нататък, е социалния аспект на кризата. Брой нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, който е видим в последните седмици. Необходим анализ, за да се вземат решения за икономически и социални мерки оттук нататък. Това трябваше да е първата част от нашия разговор и пак казвам – не е късно да го проведем сериозно и отговорно. Втората част, която ние очаквахме, е правителството да представи днес тук ясен план какво правим напред. Такъв план няма, има просто предложение да се отмени думата извънредно положение, но да продължат мерките. Такъв план трябваше да почива на сериозен анализ на прогнозите, които дава Световна банка, Международния валутен фонд, Европейската централна банка, европейските партньори и възможностите на българския бюджет. Да се направят едни прогнози в два варианта, да се каже какво се очаква в следващите месеци в икономиката и в социалната сфера. Сигурно знаете, че в мотивите на Закона пише, че той е Закон за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с COVID- 19. Преодоляване на последиците, пише в мотивите, в заглавието, но в съдържанието няма нищо подобно. Няма нито една нова мярка. Не само че няма анализ, няма прогнози, няма ясен план оттук нататък как това ще се прави, със срокове, с ангажименти. Не. Няма мярка за преодоляване на последиците.

От БСП предлагаме  няколко пъти  ясен план за преодоляване на последиците и излизане от кризата. Тук бих искала да се обърна от трибуната на българското Народно събрание към българските професионалисти, икономисти и финансисти, които в момента са забравени. Имаме прекрасни български специалисти. В БАН, в различни Институти, в НПО-та – елате, предложете и да решим какво да се прави с България оттук нататък в икономически, във финансов и в социален план. Очевидно е, че правителството няма капацитет да реши този въпрос. Чухме го от самия министър-председател, тук, от трибуната, който каза: „Нямаме план, ще действаме проба-грешка и както се случи“. Призовавам специалистите на България да не остават само   на политиците да вземаме тези решения, а да се включат професионално и компетентно към тази дискусия.

Предлагаме този план да  съдържа не само икономически анализ, а да обхваща социалната сфера, помощта за общините и развитието на земеделието и реформите, които кризата показа, че са необходими. Ние от „БСП за България“ настояваме за тези реформи от години. Не са приети от вас, отхвърляте ги, но това е наша последователна и твърда политика. Сигурна съм, че сте убедени, че е необходима реформа в здравната реформа. Че е необходим друг икономически модел на развитие на България.Това се налага от обективните факти, че веригите на доставки на стоки, свързаността на икономиките пострада така, че накара света, Европа, надявам се и България, да се вгледа в това що е национално производство, що е помощ на държавата за развитие на собствена икономика, какво е  това роля на държавата в здравеопазването и образованието, какво е роля на държавата за осигуряване на храната на собствения си народ, когато имаш дадености за това. Големи държавнически въпроси, които уви и днес няма да се поставят. Ще приемете, че тази алинея отменя друга алинея, навън хората изобщо няма да разберат какво сте приели днес, а големите въпроси ще останат и ще се трупат все повече и повече негатива за това.

Искам да поставя още един въпрос – този за харченето на парите на българските граждани и въпроса за прозрачността. През времето на извънредно положение отрекохте парламентаризма и парламентарния контрол. Вярвам, че ще се възстанови. Но тъй като знаем как се прави парламентарният контрол, колко често министър-председателят идва и изпълнява  функциите си по Конституция, предлагам да се създаде временна комисия от всички парламентарни групи, която да установи как се разходват средствата на всички българи във връзка с разходите за овладяване на кризата и последиците от нея. Тази комисия да извиква министри на свои заседания и да дават отчети, да  обобщава информацията, да я прави публична. Предлагаме да се оглавява от опозицията, както е в целия демократичен свят. Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността и харченето на пари. Днес внасяме в деловодството на Народното събрание това предложение и разчитаме разумно и аргументирано да го обсъдим и да решим ще има ли реален контрол върху харченето на парите, или ще научаваме  от медиите, че те са отишли в колекторски фирми и казина в момент на изключителна трудност за България и българския народ.

Ще се въздържим по този закон, защото има текстове, които  са добри и бихме подкрепили, и на второ четене ще ги подкрепим, особено социалните текстове, с които облекчаваме и даваме помощ на хората. Има текстове, които не одобряваме и на второ четене ще кажем категорично нашите предложения като алтернатива, на тези, които вие внасяте. Факт, е че правителството до ден днешен не отчете и не направи  анализ на собствените си  действия – къде сгреши и до какви последици доведе това, къде бяхте прави и до какво доведе това. Факт е, че нямате ясен план за действие оттук нататък, което е изключително опасно за развитието на България в следващите години. Факт е, че до ден днешен не чухте нито едно конструктивно предложение от страна на опозицията. Ще продължим по този начин: там, където грешите, ще срещнете съпротива, там където сте прави, най-вече с грижа за народа, ще срещнете подкрепа. Но ще продължим да настояваме за предложения, които внасяме, които са разумни и аргументирани, които са алтернатива на управлението. Надявам се парламентът да заработи като място, където този диалог ще се състои, където ще се сблъскат аргументи и идеи, и където ще се взимат  решенията за бъдещето на България и за добруването на българския народ.