Макар да е сред най-скъпите градове в света, хиляди жители на Женева се наредиха на опашка за безплатна храна, която раздават благотворителни организации, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС

Като знак за пагубното въздействие на епидемията COVID-19 върху най-бедните в Швейцария, включително нелегалните имигранти, хора се наредиха на опашка, дълга около километър, където доброволци раздадоха около 1500 пакета с храна.

Опашката се образува още в 5 часа сутринта местно време. Поне още толкова хора дойдоха на първото раздаване на храна преди седмица в швейцарския град, известен със своите частни банки, луксозни часовници и скъпи бутици.

Раздадените пакети съдържаха ориз, макарони, разтворимо кафе, зърнени храни и други стоки. Тези, които не успяха да получат хранителен пакет, бяха зарадвани с ваучер от 20 франка. В допълнение към храната, на хората бяха раздавани и безплатни тестове за коронавирус, като на място бяха тествани хора със симптоми. Организаторите не изискваха хората на опашката да доказват беден социален статус.

Около 660 000 души в страната с 8,6 млн. население са били бедни през 2018 г., особено самотни родители и такива с ниско образование, които не могат да намерят нова работа, след като са загубили работното си място.

Повече от 1,1 млн. души са били изложени на риск от бедност, което означава, че получават по-малко от 60% от средния доход, който е бил 6 538 швейцарски франка (6 736 долара) за работа на пълен работен ден през 2018 г.

Женева е вторият най-скъп град в света за живот за 3-членно семейство, като само Цюрих е по-скъп.

Въпреки че средните доходи също са високи, това не помага на хората, които се борят да свържат двата края. Швейцария въведе редица спешни мерки в средата на март, включително затваряне на ресторанти и повечето други предприятия, за да се бори с разпространението на коронавируса, който до този момент е убил над 1500 души от над 30 000 заразени в алпийската нация.

Докато страната започва постепенно да разхлабва ограничителните мерки, двумесечната карантина се отразява особено тежко на икономиката, като засяга предимно работници в сивия сектор, както и други уязвими групи, които вече живеят на ръба.

Различни организации изследваха хората на опашката за храна, като проучването им показа, че повече от половината нуждаещи се са без документи, но почти една трета имат разрешение за пребиваване, а близо четири процента са граждани на Швейцария.

3.4% от анкетираните са съобщили, че вече са дали положителни проби за коронавирус – това е три пъти повече от всички заразени в Женева взети заедно.

Резултатите от изследването могат да бъдат обяснени с факта, че най-тежко засегнатите от кризата живеят в тесни квартали, понякога с десетина членове на семейството, притиснати в малък апартамент, което ги прави по-уязвими за заразяване с коронавирусна инфекция.