На днешното редовно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество прие решение за установяване на конфликт на интереси, както и за образуване на такива производства

Конфликт на интереси е установен по отношение на Румен Павлов, кмет на Община Стражица. Той е встъпил в тази длъжност на 05.11.2015 г., като на местните избори през октомври 2019 г. е преизбран отново, за мандат 2019 – 2023 г.

Производството по отношение на него е било образувано по сигнал, информацията от който е потвърдена изцяло. Установено е, че братът на кмета Павлов е регистриран като едноличен търговец, а неговата дъщеря е управител и едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност. През 2008 г. Румен Павлов закупил чрез търг с явно наддаване общински недвижим имот в гр. Стражица, недовършено строителство, който понастоящем функционира като хотел „Ралица“, ведно с търговски обекти към него /ресторант, бар – дискотека и др./.

Хотелът първоначално е бил преотстъпен от Румен Павлов за безвъзмездно ползване на едноличния търговец на неговия брат, а впоследствие, на 01.02.2019 г. е сключен договор, с който се предоставя за временно и възмездно ползване на дружеството, собственост на дъщерята на кмета. Установено е, че от бюджета на Община Стражица, в полза на двамата търговци са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел „Ралица“. Румен Павлов, като кмет и разпоредител с общинския бюджет, е подписал платежни документи /фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания/, с които по сметките на едноличния търговец на брат му и на дружеството на дъщеря му, за ползване на хотела по различни поводи, са преведени общински пари в общ размер на 53 350 лв.

По този начин кметът на Община Стражица е действал в конфликт на интереси, осигурявайки материални облаги на свързани с него лица /брат и дъщеря/. С решението на КПКОНПИ на кмета Павлов са наложени глоби в общ размер на 15 000 лв. Постановено е и отнемане от него в полза на държавата на материалната облага – сумата от 53 350 лв.

На 20.02.2020 г. КПКОНПИ прие решение, с което установи конфликт на интереси за кмета на Община Стражица, по друг повод и друг сигнал /от орган на съдебната власт/. Тогава бе установено, че неговият брат, действащ като едноличен търговец, е подал до кмета на Стражица 24 заявления за издаване на разрешения за почистване от дървесна растителност на имоти. Така, след съответни процедури, са били издадени 24 заповеди в полза на едноличния търговец, от които Румен Павлов е подписал 11. На основание тези 11 заповеди, кметът Павлов е издал 69 отделни разрешителни на едноличния търговец – негов брат. Отделно от това бе установено, че между Община Стражица, представлявана от кмета Румен Павлов, и едноличния търговец – негов брат, е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя – общинска собственост /4,151 дка, за срок от една стопанска година/. Така с решението от 20.02.2020 г. бе установен конфликт на интереси за 12 отделни случая /11 заповеди и 1 договор за наем в полза на брата на кмета/, като за всеки отделен случай бе наложена глоба от по 5000 лв. /общо 60 000 лв./.

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на:

– бивш ректор на УНСС, по сигнал с твърдения от одитен доклад на вътрешния одит в МОН, че изборът му за директор на Института за икономика и политика към университета е извършен в конфликт на интереси от страна на ректора, който, като единствен с право да номинира кандидат, е предложил себе си;

– общински съветник в Общински съвет Варна. Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че той е и председател на Съвета на директорите на „Дворец на културата и спорта“ ЕАД /общинско дружество/ и в същото време в общинския съвет гласува решения относно  бюджета на това общинско дружество;

 кмета на Община Стражица, по сигнал от орган на съдебната власт с твърдения за наличие на конфликт на интереси във връзка с продажба на общински недвижим имот. Предмет на проверка ще са твърдения, че купувачът на този имот впоследствие го е продал на съпругата на кмета. 

Източник: ПИК