Ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост, няма смисъл просто да го краси, подчертава тя

Паралелната държава е обвила България като пашкул и я души, заяви в декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка“, изтъкна лидерът на БСП.

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. „Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон“, категорична бе Корнелия Нинова.

Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени, каза от парламентарната трибуна Нинова, цитирана от „Фокус“.

„Правителството управлява не с видими решения на институциите, а с невидими записки между бизнесмени. Правителството управлява не с контрол върху държавната комисия по хазарта и НАП, а с ценни указания към девойките в държавни служби. Докато ни обяснявахте, как 20 млн. за деца с увреждания ще сринат бюджета и ги няма в държавата, виждаме, че едни 20 млн. са се размятали за финансиране на медии. Свобода на словото ли? Това изглежда е илюзия в България“, каза още Нинова.

Целта ни е възстановяване на икономиката и грижа за хората, правителството нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Според нея са необходими промени, за които от „БСП за България“ говорят отдавна. „Промени в модела на здравеопазване, в икономическия и социален модел. Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората. Никой да не бъде забравен. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ нито разбира тази цел, нито има капацитет да я изпълни. Тяхната е оцеляване докрая на мандата. Икономическите и социални мерки на управляващите не работят. Доказват го фактите, близо 150 хил. нови безработни, 1% получили помощ по мярката 60 на 40. Два месеца милиони хора, обеднели без работа и доходи при ръст на цените между 10 и 15 %. Излъгани земеделци, че държавата ще им изкупи продукцията. Излъгани също, че държавата ще им осигури да влязат в търговските вериги. Общини на прага на фалита, данъчни промени, направени с думите на пемиера: „Ще пробваме и ако не работи, ще ги отменим“. Т.е. работа на парче, на принципа проба-грешка, нестабилност, несигурност и липса на перспектива. Така не се управлява държава“, изтъкна лидерът на БСП. 

„Необходими са ни пет неща, които ние започнахме да правим. Първо, професионалисти, икономисти и финансисти. Не калинките на властта – правят реална оценка и прогноза. Българското правителство прогнозира минус 3 % на БВП, но ЕК минус 10. Ако е минус 3, дефицитът ще се компенсира с 10 млрд. лв. заем, но ако е минус 10, какво ще се случи, уважаеми управляващи?“, попита Нинова от парламентарната трибуна. Според нея финансите се планират дългосрочно. Тя попита някой дали е разбрал какво е състоянието на бюджета? 

„Ясна ни е вашата цел, да се финансира всичко наесен, защото предстоят избори, да се потушава напрежение. Това не е държавническо мислене. Парите, инвестирани днес, ще спестят много от проблемите, които ни чакат наесен. Трето, определят се секторите, които произвеждат най-голям от БВП и където има най-много заети работници“, каза още Нинова. 

Според нея целият държавен и институционален ресурс трябва да е насочен към хората.

Можем да спорим за данъчни системи, но можем да сме едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на народа, а не на задкулисието, каза още лидерът на БСП. 

„Години наред говорим – има паралелна държава, която убива истинската. Тя е обвила България в пашкул и я притиска до задушаване. От думи – ето я наяве. Виждате я в последните седмици. Уважаеми народни представители, има една много мъдра книга, която бих препоръчала на всеки, който е решил да се занимава с политика. Тя се казва „Защо нациите се провалят“. И защо мислите, че се провалят? Дали причината е в културата, географията или в незнанието за правилните политики? Не, нито един от тези фактори не е определящ и съдбоносен от римско време до днес. В основата на успеха на всяка нация стоят създадените от човека институции. Управлението на Борисов нанесе много вреди на България, но има една огромна – обезсили институциите, разгради държавността и ги предаде на задкулисието. Днес задкулисието управлява държавата, но е време за равносметка и плащане на политическа сметка“, изтъкна още лидерът на БСП. 

Според нея, ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост. „Няма смисъл просто да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки, той е съучастник. Днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон. Какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи? И какво получават срещу това онези, които им дават указания. Как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпортва пред независим държавен орган? Трети въпрос, г-н Борисов, има ли случващото се връзка със 111-ото място на България по свобода на словото и финансират ли се медии срещу политически поръчки?“, попита Нинова. 

„Най-важният въпрос – ще остане ли безнаказано всичко това, уважаеми български граждани. Ще има ли най-накрая справедливост. Обръщам се към всички вас, смели и здравомислещи, не се страхувайте. Ще ни разединяват, ще ни противопоставят, но ние трябва да се обединим. Можем да спорим за данъчни системи и за здравни модели, можем да бъдем различни, но можем да бъдем и едно, когато трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието“, призова още Корнелия Нинова.