Румънски, български и турски самолети изпълниха мисия на въздушна полиция, като придружиха четири руски самолета, прелетели във вторник над Черно море в близост до въздушното пространство на НАТО, предава БТА, като се позова на румънската агенция „Аджерпрес“

Информация за акцията дойде и от Обединеното въздушно командване на НАТО.

Случаят е от началото на седмицата. Руските самолети – два бомбардировача Ту-22М, придружени от два изтребителя Су-27, са били ескортирани последователно от два самолета МиГ-21 на румънските ВВС, два български МиГ-29 и два турски F-16.

Говорителят на Министерството на националната отбрана на Румъния Константин Спину уточни, че руските самолети не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, но траекторията на полета им е била в близост до него. Той обясни, че руските самолети са навлезли в зона, в която страните имат право да поискат идентификация, а мисията по въздушна полиция е била осъществена под командването на НАТО.

От пресслужбата на руското министерство на отбраната посочиха, че два бомбардировача Ту-22М3 са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море, предаде ТАСС. В отделни етапи от маршрута самолетите Ту-22М3 са били съпроводени от изтребители на Южния военен окръг, посочи руското министерство на отбраната и напомни, че далекобойната авиация редовно изпълнява полети над неутрални води в Арктика, северната част на Атлантическия океан, Тихия океан, Черно и Балтийско море.